Hoe verlichting de identiteit van een stad kan accentueren

Marche-en-Famenne is een Waals stadje aan de rand van de Ardennen. Al meer dan 30 jaar zetten de autoriteiten zich actief in om het culturele erfgoed en de stadsidentiteit in de kijker te plaatsen. In 2018 werd een nieuw kunstwerk 'La Boîte de Jazz' geïnstalleerd naast een belangrijke verkeersas. Zodra de nacht valt, komt dit kunstwerk van kunstenares Catherine Lhoir tot leven dankzij de SCULPFlood 150-armaturen van Schréder, die worden bestuurd door een Wi-Fi DMX-systeem.

De lokale autoriteiten van de stad Marche-en-Famenne hebben doorheen de jaren een actief beleid ontwikkeld om het cultuur-historisch erfgoed te beschermen. "Wij respecteren onze rijke geschiedenis en de overblijfselen ervan door deze in onze moderne stedenbouwkundige projecten te integreren. De stedelijke vernieuwing van de stad creëerde een nieuwe stadsidentiteit. De voetgangerszone, kleine pleintjes en de gerenoveerde geclassificeerde gebouwen: het zijn allemaal zichtbare tekenen van dit nieuwe momentum”, stelt Burgmeester André Bouchat.


Kunst om het stadsimago vorm te geven

Cultuur, en vooral beeldende kunst, is een ander belangrijk element die de stadsidentiteit kenmerkt. De integratie van kunst in het straatbeeld maakt de stad mooier en laat toe om het imago van de stad vorm te geven. Deze aanpak onderstreept de ambities van de overheid om meer voetgangersvriendelijke zones te creëren.

Onder leiding van de burgemeester zijn al meer dan dertig kunstwerkengeïnstalleerd. "Als stadsbestuur moeten we meer doen dan enkel wegen en gebouwen renoveren. Het is ook belangrijk dat we een ziel aan de stad geven. We zien het als onze verplichting om de leefomgeving te verfraaien, vooral omdat de dagelijkse realiteit niet altijd even rooskleurig is.”, vervolgt de burgemeester.


24 op 24 van kunst genieten

In 2018 werd een nieuw kunstwerk 'La Boîte de Jazz' aan een belangrijke verkeersader geïnstalleerd. Dit beeld van 8 bij 8 meter is de creatie van Catherine Lhoir, een kunstenaars uit Aarlen en werd volledig gefinancierd met particuliere fondsen. Haar creatie kaapte de eerste prijs weg in een wedstrijd die door de lokale autoriteiten georganiseerd werd.

Het stadsbestuur stond erop dat de bevolking ook 's nachts van dit kunstwerk kon genieten. Daarom installeerden Schréder zijn SCULPFlood 150 RGBCW-armaturen aan de binnenkant van het kunstwerk, die makkelijk vanop afstand bestuurd worden dankzij het Wi-Fi DMX-systeem.


Creatieve en flexibele verlichting dankzij draadloze besturing 

De SCULPFlood 150 RGBCW LED-projectoren zijn speciaal ontworpen om grote structuren op dynamische wijze te verlichten. De duurzame LED’s in combinatie met de robuuste materiaalkeuze garanderen:
• Een beperkt onderhoud
• Maximale fotometrische prestaties
• Een verlengde levensduur van de installatie

Het DMX-besturingssysteem werd in het stadhuis geïnstalleerd en maakt het mogelijk om de lichtinstallatie vanop afstand te besturen. Om zware en dure werkzaamheden te vermijden stelden de specialisten van Schréder voor om de armaturen en het DMX-systeem via WiFi te verbinden.

Deze wifi-verbinding geeft het stadsbestuur de mogelijkheid om de verlichting vanop het stadhuis aan te passen. Het intelligente systeem stelt hen bovendien in staat om de scenario’s aan hun wensen aan te passen.

Dankzij deze dynamische installatie komt 'La Boîte de Jazz' ’s avonds tot leven en kunnen voetgangers en automobilisten zich regelmatig aan een verrassend lichtspel vergapen.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners