Hoge bedrijfshallen optimaal beschermen tegen brand

Hoge bedrijfshallen zijn aan een sterke opmars bezig. Het spreekt voor zich dat ook dergelijke gebouwen moeten voldoen aan strenge eisen inzake brandwerendheid, wat door de grote hoogte geen evidentie is. Promat speelt daar sterk op in met Promat®-SYSTEMWALL.

Een brandwerende, niet-dragende wand met grote hoogte: daarvoor staat Promat®-SYSTEMWALL.  Dit wandsysteem is al een tijdje op de markt en werd destijds speciaal ontworpen voor de renovatie of nieuwbouwinrichting van industriële gebouwen.

 

Compartimentering

“Het aantal hoge bedrijfshallen, waarin vaak ook de kantoren van een onderneming zijn geïntegreerd, zit al een tijdje sterk in de lift”, zegt Rob Van Baelen, communicatiemanager bij Promat. “Ook voor dergelijke gebouwen is het natuurlijk essentieel dat ze inzake brandwerendheid volledig voldoen aan de Europese regelgeving. Voor de compartimentering van bedrijfshallen (in brandcompartimenten) kunnen we met ons systeem een oplossing bieden.”

Promat®-SYSTEMWALL bestaat uit een gegalvaniseerd stalen roosterwerk met aan beide zijden een dubbele laag PROMATECT®-platen. “Dit systeem is heel geschikt voor het bouwen van hoge, lichte en gemakkelijk te demonteren wanden waaraan hoge brandwerendheidseisen gesteld worden”, vult Johan Bijvank, productmanager bij Promat, aan. “Het gaat om een kruisconstructie, wat voor een optimale verdeling van de krachten zorgt.”

 

Geen fundering vereist

Als bij de renovatie van bestaande hallen voor de brandwerendheid met traditionele oplossingen zou worden gewerkt, zou het noodzakelijk zijn om de bestaande cementvloer open te breken voor de fundering. Bij Promat®-SYSTEMWALL is dat niet nodig. Het volstaat om de wanden stevig vast te schroeven. Het systeem laat zich dan ook gemakkelijk (de)monteren en hergebruiken.

 

Unieke profielkoppeling

Typerend voor het brandwerende hogewandsysteem is de simpele bouwmethode, die een hoge montagesnelheid in de hand werkt. “Uniek aan deze oplossing is de speciale koppeling van C-profielen met U-profielen. Hierbij schuift de installateur het U-profiel doorheen de specifieke uitsparing van het C-systeem. Die aanpak staat garant voor de stabiliteit. Dit product laat toe om in een recordtempo brandwerende wanden te bouwen tot hoogtes van zelfs 15 meter. Dat kan bovendien zonder gebruik te maken van hulpconstructies. De zwaarte van de profielen is afhankelijk van elk project. Daarom zorgen we voor elk specifiek project voor aangepast advies. Daarbij spelen ook de hoogte en de windbelasting (over- en onderdruk) een rol”, vervolgt Johan Bijvank.

Promat kan de C-profielen bovendien exact op lengte leveren, zodat er tijdens de montage geen tijd- en materiaalverlies ontstaat.

Bron: Installatie & Bouw

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage