Hoge druk droge blusleiding van VSH biedt voordelen voor installateur, eigenaar en brandweer

In samenwerking met de brandweer heeft VSH, producent van leidingsystemen en fittingen, een systeem ontwikkeld voor hoge druk droge blusleidingen in gebouwen. Dit systeem heeft belangrijke voordelen voor zowel de installateur en de gebouweigenaar als voor de brandweer. Inmiddels is het in Nederland in meer dan vijftig gebouwen in zo'n twintig verschillende gemeenten toegepast.
In samenwerking met de brandweer heeft VSH, producent van leidingsystemen en fittingen, een systeem ontwikkeld voor hoge druk droge blusleidingen in gebouwen. Dit systeem heeft belangrijke voordelen voor zowel de installateur en de gebouweigenaar als voor de brandweer.  Inmiddels is het in Nederland in meer dan vijftig gebouwen in zo'n twintig verschillende gemeenten toegepast.Werkingsprincipe van het hoge druk droge blusleidingsysteem.


Blussen van grote gebouwen

Droge blusleidingen worden toegepast in gebouwen waar grote horizontale en / of verticale afstanden moeten overbrugd worden, zoals industriële loodsen of appartementsgebouwen.  Standaard worden deze gevoed door een lagedruksysteem.  Een groot nadeel hiervan is dat de koppelingen drukvrij moeten zijn voor ze kunnen aan- en afgekoppeld worden, wat tijdverlies en een overdaad aan bluswater met zich meebrengt.

VSH biedt nu een oplossing voor deze problemen met een hoge druk droge blusleidingsysteem.  Het VSH hoge druk droge blusleidingsysteem bestaat uit XPress RVS fittingen in combinatie met XPress RVS buis, Oetiker knikkoppeling en de bijbehorende lichtgewicht brandslang. Het systeem is KIWA gecertificeerd en geschikt voor werkdrukken tot 40 bar.Op regelmatige afstanden in het gebouw wordt een RVS knikkoppeling voorzien.


Voordelen voor alle betrokken partijen


In vergelijking met lage druksystemen heeft het hoge druk droge blusleidingsysteem belangrijke voordelen voor de installateur, de eigenaar van het gebouw en de brandweer.

Ten eerste is het systeem lichter en dus is het sneller en goedkoper te installeren.  De installatie verloopt ook schoner.  Daarnaast bieden de dunne leidingen meer flexibiliteit.  Er is ook aan de veiligheid van de installateur gedacht: dankzij de Leak Before Pressed functie heeft hij de zekerheid dat het systeem dicht is na verpressing.  Hij hoeft bij de plaatsing ook geen brandgevaarlijke werkzaamheden uit te voeren.

De lagere bouwkosten zijn uiteraard ook een voordeel voor de eigenaar van het gebouw.  Aangezien de leidingen vervaardigd zijn uit RVS zijn ook de onderhoudskosten minimaal.  De leidingen zijn ook dunner dan bij een lage druksysteem.  Daardoor zijn ze gemakkelijker weg te werken, wat een belangrijk esthetisch voordeel is.  Misschien het belangrijkste voordeel is dat er bij brand veel minder waterschade zal optreden, omdat er bij hoge druk minder bluswater gebruikt wordt.De vernieuwde knikkoppeling kan eenvoudig aan- of afgekoppeld worden, zonder de leiding eerst drukvrij te maken.


Het hoge druksysteem maakt ook het werk van de brandweer een stuk eenvoudiger en sneller.  De hoge druk zorgt ervoor dat er snel bluswater beschikbaar is en het aan- en afkoppelen gebeurt eenvoudig met de vernieuwde Oetiker knikkoppelingen.  Bovendien is er geen tijdverlies door controle van de afsluiters of extra communicatie met de pompbediende.  Ten slotte moet er ook geen zwaar aanvalskrat mee naar boven getild worden.

Opleiding en ontwerpondersteuning

In samenwerking met een aantal brandweerkorpsen heeft VSH een model Programma van Eisen voor de toepassing opgesteld.  Daarnaast biedt VSH opleidingen en ondersteuning bij ontwerp en realisatie voor de gebruikers van het hoge druk droge blusleidingsysteem.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage