Hoogwaardige houten plafonds en bekleding voor luchthaven

De luchthaven Charles De Gaulle, één van de grootste luchthavens ter wereld, heeft verschillende hallen gerenoveerd. Hunter Douglas Architectural kon aan twee van deze projecten deelnemen door plafonds en houten wandbekleding te leveren. Elke oplossing, zowel qua design als qua techniek, voldoet aan de extreem hoge eisen.

Indrukwekkende transformaties voor een verbeterde gastvrijheid op de luchthaven

De luchthaven Paris-Charles De Gaulle werd door het Skytrax uitgeroepen tot beste luchthaven op het vlak van kwaliteit van het product- en dienstenaanbod dat op de klant is gericht. Het is dan ook geen verrassing dat de eerste luchthaven van Europa regelmatig aan verbeteringsprojecten wordt onderworpen.

Karine Droit-Mijoule, Architect kantoorverantwoordelijke bij de ADP Groep, legt uit: “Een luchthaven is een levend organisme: het gebruik ervan, de verwachtingen van de gebruikers en de normen waaraan het is onderworpen veranderen voortdurend. De architectuur wordt dus voortdurend bevraagd.” Twee van de hallen van Terminal 2E werden onlangs dan ook volledig vernieuwd. De hallen L en K ondergingen diverse renovaties, met enkele jaren er tussenin.

Toen de studies voor de renovatie van Hal L in 2016 van start gingen, waren de doelstellingen duidelijk: meer klanttevredenheid dankzij de kwaliteit van het wereldwijde aanbod voor de reizigers.

Karine Droit- Mijoule licht toe: “Het was eigenlijk de bedoeling om onze klanten een ruimte te bieden die beter aansluit bij de nieuwe normen en met een globale visie voor het komende decennium.” De wijzigingen die werden doorgevoerd hebben geleid tot een echte transformatie: verbetering van de leesbaarheid van het traject, revitalisering en ontstopping van de instapzone en verbetering van de passagierservaring waren de prioriteiten.

In 2016 werd de handelszone van Hal K volledig gerenoveerd: “Het was de bedoeling om het aanbod uit te breiden en te vernieuwen. Bovendien was het imago verouderd: het had geen betrekking op de luxemerken die we wilden aantrekken”, zegt Marc Angély, Interieurarchitect kantoordirecteur bij de ADP Groep. “De ruimte en de sfeer werden opnieuw samengesteld om een ruimte te creëren waar luxemerken zoals Cartier, Hermès, Chanel, Dior, Tiffany of Gucci zich met respect voor hun eigen concepten konden uitdrukken.”

Oplossingen die voldoen aan de esthetische eisen

Na drie jaar renovatiewerken ziet Terminal 2E Hal L er helemaal anders uit: meubilair, vloer, muren, verlichting en plafond zijn totaal anders dan vroeger. Op het plafond is de verandering verbluffend: van donker staal naar witte houten lamellen. Het nieuwe plafond is ontworpen en geproduceerd door Hunter Douglas Architectural en bestaat uit 8000 m² massief houten roosters met een matwitte lak, geselecteerd uit verschillende witstalen van de fabrikant. Hoewel de lamellen voor 50% open zijn, lijkt het erop dat het plafond gesloten is wanneer men van ver kijkt.

Het is prachtig aangevuld met een vloer van gegoten beton met een aggregaat van wit marmer, waardoor de instapzone beter zichtbaar is. Karine Droit-Mijoule merkt op: “Vroeger was deze zone donker: naast het stalen plafond was de hele vloer van donkergekleurd tapijt. Nu creëert de combinatie van vloer en plafond een duidelijke richtlijn.”

Aan de kant van de muur komt het hout in al zijn pracht tot uiting. 1000 m² panelen van wit, afgebakend en nano-geperforeerd walnoothout met kleurloze lak werden geplaatst ter vervanging van muren met spiegels. Voor Karine Droit-Mijoule hebben de werkzaamheden hun vruchten afgeworpen. “De sfeer is weer helemaal terug: door de interieurinrichting en de nieuwe materialen straalt de ruimte weer.”

Hal K, die enkele jaren eerder werd gerenoveerd, geniet gelijkaardige oplossingen: Hunter Douglas Architectural leverde 1200 m² massief houten plafondrooster met lamellen. De fabrikant leverde ook 650 m² wandbekleding van Amerikaans walnoothout met nano-perforaties.

Voor interieurarchitect Marc Angély is de sfeer onmiskenbaar verbeterd, het design geslaagd: “Vroeger was de zone slecht verlicht, het metalen plafond voldeed niet meer aan de normen. Wat de bekleding betreft is er een echte topic van afwerking en een perfect succes op dat vlak: een grafisch spel wordt gecreëerd door panelen die nooit hetzelfde zijn, en dat geeft echtheid aan de sfeer en het materiaal.”

Praktische oplossingen om aan de technische vereisten te voldoen

Hoewel het esthetische aspect essentieel was voor de keuze van de nieuwe elementen, was ook het praktische aspect essentieel. Voor beide hallen was het immers nodig om een plafond te plaatsen dat een vlotte toegang tot het plenum mogelijk zou maken, dit om veiligheids- en onderhoudsredenen.

Karine Droit-Mijoule stelt hierover: “In Hal L bijvoorbeeld bestond het oude verlaagde plafond uit stalen roosters die toegang gaven tot het plenum. We gaven de voorkeur aan een nieuw plafond met een opening van 50%, net als het oude plafond; dat is vooral noodzakelijk voor de rookafzuiging.”

Voor deze projecten kon Hunter Douglas Architectural oplossingen leveren die aangepast waren aan de bestaande technische beperkingen. Rekening houdend met de strikte termijnen en de voortdurende exploitatie van de locatie moest de fabrikant met name de bestaande primaire structuur hergebruiken met een specifiek kaderformaat om het nieuwe verlaagde plafond van Hal L te dragen.

Aan de wandbekledingszijde werden de oplossingen gekozen omwille van hun uitstekende akoestische eigenschappen. Met nano-perforaties bereik je een geluidsabsorptiewaarde van 0,90 tot 0,95. Voor Karine Droit-Mijoule zorgen de nano-geperforeerde bekledingen van de fabrikant ongetwijfeld voor akoestisch comfort, benadrukt ze: “In Hal L is het geluidscomfort aanzienlijk verbeterd, hoewel we van tapijt naar harde vloer zijn gegaan.” Voor Hal K stelt Marc Angély hetzelfde: “Er was behoefte aan een hoog geluidscomfort dat vergelijkbaar was met dat van een binnenruimte. De technologie en het vermogen van Hunter Douglas Architectural om dit probleem aan te pakken waren van doorslaggevend belang bij de keuze van het product.”

Materiaal in de kijker: hout

Voor beide projecten leverde Hunter Douglas Architectural houten plafond- en wandbekledingsoplossingen. Voor de architecten van de ADP Groep biedt dit materiaal immers onmiskenbare voordelen. Zo biedt het in de eerste plaats oplossingen op het gebied van esthetiek. Hout staat bekend om de warmte die het afgeeft. “Het is een zeer omhullend materiaal dat zin heeft in een interieur”, zegt Marc Angély. “Bovendien werkt de Terminal 2E historisch erg veel met hout. We hebben een leidraad met het gebruik van walnoot, een soort die een beetje kenmerkend is voor de groep ADP, die ook in Hal M wordt gebruikt.”

Vervolgens zijn ook de mechanische eigenschappen belangrijk. Karine Droit-Mijoule benadrukt onder meer de weerstand van het materiaal: “We wisten dat het plafond aan verschillende onderhoudswerkzaamheden zou worden onderworpen, wat betekent dat het regelmatig moest worden gedemonteerd en opnieuw gemonteerd. Hout is echter sterker dan aluminium, dus er is geen risico op vervorming.”

Ook de milieuproblematiek speelde een rol bij de keuze van de oplossingen. Karine Droit-Mijoule legt uit: “Dat is de grote uitdaging die de RE2020 in het leven riep. We nemen dit al enkele jaren zeer serieus, maar het is zeker dat de milieu-uitdaging steeds groter wordt.” Marc Angély bevestigt: “De ADP-groep streeft naar een 2050-doelstelling met nul CO2-uitstoot. Milieunormen, de verwerking van fineer, lijmen, enz. spelen allemaal een rol. Onze leveranciers moeten dus aangepaste oplossingen voorstellen.”

Hunter Douglas Architectural – service en kwaliteit

Voor beide architecten was de begeleiding van het bedrijf bij deze projecten uiterst belangrijk. Karine Droit-Mijoule legt uit: “Een voorwaarde om snel optimale oplossingen te kunnen ontwikkelen, en dat via prototypes en stalen. Zo konden we onze keuze zeer snel valideren.”

“Dankzij de nauwe samenwerking met Hunter Douglas Architectural konden we niet alleen de esthetische aspecten visualiseren, maar ook de technische aspecten”, bevestigt Marc Angély. “De samenwerking was zeer succesvol omdat Hunter Douglas Architectural ons in staat stelde om de kwaliteitsambities waar te maken. We kregen de kans om te kiezen wat voor ons het meest geschikt was.” De fabrikant organiseerde een bezoek aan Nederland, zodat de ontwerper kon kiezen uit verschillende partijen en het nodige aantal kon reserveren.

Voor Karine Droit-Mijoule en Marc Angély kon het bedrijf zijn knowhow over deze projecten aantonen. Marc Angély legt uit: “Dankzij het productaanbod konden we oplossingen vinden en interieur- ontwerpen en -omgevingen van de hoogste kwaliteit realiseren.” Met name voor de gevel heeft Hunter Douglas Architectural een product ontwikkeld om de angsten van de ontwerper weg te nemen: “Nano-perforatie is bijna onzichtbaar en doet absoluut geen afbreuk aan het mooie van het hout, de ader. Dat alles was voor mij een groot succes.”

Juist de kwaliteit van de producten in Hall K heeft Karine Droit-Mijoule ertoe aangezet te kiezen. Ze stelt: “De positieve feedback van het project met Hunter Douglas Architectural, dat in deze hal werd ontwikkeld, zorgde ervoor dat we dezelfde productlijn konden kiezen, ook al waren de concepten anders.” Ook het vermogen van de fabrikant om oplossingen te bieden die technische problemen kunnen verhelpen, wordt sterk gewaardeerd. “Er is een echte technische expertise die het verdient om te worden begroet”, besluit Marc Angély.

Bron: Hunter Douglas Architectural

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage