Horst Arts & Music bekroond met Ultima voor Architectuur

De Vlaamse Gemeenschap reikte zopas de Ultimas 2021 uit tijdens een liveshow in De Singel. De Vlaamse cultuurprijzen bekronen dertien laureaten, in evenveel categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. Horst Arts & Music, het internationaal gerenommeerde platform voor elektronische muziek, beeldende kunst en architectuur, is bekroond met een Ultima in de categorie ‘Architectuur en Toegepaste Kunsten’.

“Sinds de oprichting in 2014 getuigt dit festival van een vernieuwende conceptuele aanpak die sterk geënt is op het samenbrengen, doen samenwerken en laten versmelten van verschillende disciplines”, aldus de jury. “Voor elke editie worden externe curatoren aangetrokken die het muziekprogramma programmeren, de tentoonstelling ontwikkelen en de debattenreeks samenstellen. Jonge architecten krijgen de opdracht om de dans- en debatlocaties te ontwerpen, waarbij telkens de nadruk ligt op tijdelijk gebruik, hergebruik van materialen en circulariteit. In samenwerking met architectuurstudenten worden workshops gehouden voor de productie van deze locaties. Het Horstfestival ontwikkelde zo een nieuwe festivalcultuur waarbij zowel het lichaam als de geest aangesproken worden in uitzinnige danssessies en interactieve debatnamiddagen, in extravagante outfits en architectuurkritiek.”

“Horst spreekt niet enkel een jong publiek aan, het is ook een kweekvijver en springplank voor jong talent dat door tijdelijke, atypische ontwerpopdrachten de kans krijgt een netwerk op te bouwen binnen een bijzonder kwalitatief segment van de Vlaamse architectuurwereld.”

“Vandaag staat het Horstfestival op een belangrijk moment in zijn ontwikkeling. Sinds twee edities vindt het festival niet meer plaats in de tuin van het Kasteel van Horst, maar op de uitgestrekte ASIAT site in Vilvoorde. Horst zal deze site voor de volgende tien jaar beheren. Zo krijgt Horst de kans bij te dragen aan de duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling van Vilvoorde via de tijdelijke of semipermanente invulling van dit gebied.”

“Met deze prijs willen we het Horstfestival in deze schaalsprong ondersteunen en verder aanmoedigen in zijn interdisciplinaire aanpak. Met collectieve projecten speelt het festival een sterk verbindende rol in deze steeds meer gepolariseerde samenleving”, klinkt het in de motivatie van de jury.

 

De andere laureaten voor 2021 zijn:

 • Algemene Culturele Verdienste: Reinhilde Decleir  
 • Amateurkunsten: Belgische Improvisatieliga (BIL) 
 • Beeldende Kunst: Kobe Matthys - Agentschap 
 • Cultureel Ondernemerschap: Hnita Jazz Club 
 • Film & Visuele Media: Kaat Beels en Nathalie Basteyns 
 • Letteren: Annelies Verbeke 
 • Muziek: Lieselot De Wilde 
 • Opkomend Talent: Gorges Ocloo 
 • Podiumkunsten: Lucinda Ra 
 • Roerend en Immaterieel Erfgoed: De Borgerhoutse Reuzenstoet 
 • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Grootouders voor het Klimaat 
 • Publieksprijs: docureeks Tegenwind 
Bron: Departement Cultuur, Jeugd en Media
Deel dit artikel:

Onze partners