Huis van de Natuur in park van Scheutbos

Op een terrein gelegen in de vrijwaringszone van het geklasseerd park van Scheutbos in Molenbeek staat een oude boerderij. Beliris geeft dit gebouw een nieuwe bestemming als kinderboerderij waar het hele jaar door educatieve activiteiten kunnen plaatsvinden. Dit project wordt uitgevoerd door de teams van Beliris in samenwerking met het architectuurbureau Alain Richard, Ney & Partners, Lecharlier en Gillion.  Het einde van de werken staat gepland voor de herfst van 2017.

Het project omvat zowel de renovatie van het hoofdgebouw, de bijgebouwen en het erf, als de bouw van een gezinswoning voor de conciërge. Het educatieve centrum, dat een oppervlakte van 900 m² heeft, zal bereikbaar zijn per bus en metro via het Weststation op minder dan 1 km.

Het woonhuis en de bijgebouwen worden volledig gerenoveerd: vloeren, muren, structuur, isolatie, gevels, nieuwe ramen, verwarming, ventilatie, waterleidingen, elektriciteit, … Ook de gevels worden volledig opgeknapt met de restauratie van de tegelbekleding en het schrijnwerk.

 

Buurtinitiatieven stimuleren

De kinderboerderij zal zich op het achtererf bevinden met nieuwe stallen, een kippenren, ateliers, compostbakken, een boomgaard, een moestuin en zelfs een ambachtelijk bakhuis. Het erf geeft achteraan uit op de weiden van het Scheutbos. Voor de conciërge, die aanwezig moet zijn voor het boerderijwerk en om de dieren te verzorgen, wordt er een passieve woning met drie kamers opgetrokken.

Na de werken zal deze ontmoetingsplek groene buurtinitiatieven stimuleren. Aan de hand van educatieve activiteiten gaande van verhalen voorlezen tot samen koken of werken in de moestuin, draagt het Huis van de Natuur bij tot de ontwikkeling van het Scheutbos, doordat het de pedagogische, sociale en culturele uitwisseling rond onderwerpen in verband met natuur, fauna, flora, ecologie, waterbeheer, energiebeheer enz. aanmoedigt.

Bron: Beliris

Deel dit artikel:

Onze partners