Hunter Douglas Architectural levert binnenplafond voor Anthura Bleiswijk

Voor het vernieuwde hoofdkantoor van zaadveredelaar Anthura in Bleiswijk is gekozen voor een radicaal ander ontwerp. Zowel het exterieur als het interieur gingen drastisch op de schop, waarbij Hunter Douglas Architectural 300 m² binnenplafond voor haar rekening nam. De architect koos voor Heartfelt Linear in bruintinten en baffles, waarmee zowel een perfecte akoestische demping als esthetische kwaliteit werd bereikt.

De opdracht voor het ontwerp belandde op het bureau van Hans Kalkhoven, architect bij Atelier Pro. Het Westland is geen onbekend terrein, legt hij uit. "Ik had al voorstellen gedaan voor verbeteringen op een aantal nabijgelegen locaties", zegt hij. "Wat me altijd opvalt bij grote bedrijventerreinen is dat de presentatie vaak rommelig is. Auto's, opslagtanks en andere objecten staan voor de deur. Voor een multinational als Anthura is representatie belangrijk. Dus dat was iets wat ik als eerste wilde aanpakken."

Hartverwarmende interieurplafonds

Misschien wel de grootste verandering voor het vernieuwde hoofdkantoor vond binnen plaats. Kalkhoven vertelt: "De indeling van het gebouw was sterk verouderd. Het was eigenlijk een wirwar van kleine ruimtes, waar nauwelijks contact mogelijk was. Alle binnenwanden werden verwijderd en alleen het casco bleef over. De nieuwe opzet biedt veel meer openheid voor een 'kijkje achter de schermen'. Dat is niet meer dan terecht; het is tenslotte een ongelooflijk interessant bedrijf."

Deze nieuwe open ruimtes betekenden dat er een oplossing moest worden gevonden voor het geluidsniveau. Kalkhoven vond die oplossing in Heartfelt Multipanel. "De plafondpanelen zorgen voor akoestische absorptie, maar zien er ook goed uit. Bovendien verlagen de horizontale lamellen de ruimte. In zo'n grote kas kun je je als bezoeker snel verloren voelen. Dit geeft een aangenaam effect."

Grote baffles

Deze zeer grote baffles werden geïnstalleerd in een ruimte voor recepties en presentaties en Kalhoven zegt dat dit een bewuste keuze was.

"De beleving van een grote, hoge ruimte is belangrijk, maar waar ook hoge eisen worden gesteld aan de akoestiek van de ruimte, zijn baffles een goede oplossing," zegt hij. "Door de open structuur is de ruimte erboven nog steeds goed zichtbaar. In dit geval kan er nog steeds veel daglicht binnenvallen. In perspectief vormen de baffles en de verlichting samen een vlak plafond dat de ruimte overzichtelijk en rustig maakt.

"Het is een grote, hoge ruimte en deze baffles zorgen voor akoestische absorptie en het gevoel van een verlaagd plafond. De baffles zijn ook opgehangen met dunne kabels zodat er bijna geen onderconstructie zichtbaar is; het lijkt alsof de baffles in de lucht zweven. Vanuit deze ontvangstruimte zie je ook meteen de presentatieopstelling van de planten in de testkas, waardoor je - mede door de open structuur van het plafond - het gevoel krijgt dat je ook letterlijk in de kas staat."

De keuze voor Heartfelt baffles in de ruimtes was zowel esthetisch als functioneel, want een binnenplafond is iets om mee te pronken, legt Kalkhoven uit. "Ik ben een beetje allergisch voor saaie, witte plafondpanelen; ik vind het er over het algemeen erg armoedig uitzien. Daarom zoek ik graag naar oplossingen die esthetiek, technologie en - in dit geval - akoestiek combineren. Al deze vereisten komen samen in Hunter Douglas Architectural producten. Ik gebruik ze regelmatig in mijn projecten."

21 voetbalvelden groot

Ook de buitenkant van het complex werd onder handen genomen, vertelt Kalkhoven. "Het is ongeveer 21 voetbalvelden groot en de grootste kas heeft een vorm die lijkt op het Crystal Palace in Londen. Dat gebouw trekt meteen je aandacht, maar het is niet het hoofdkantoor. Het hoofdkantoor zelf is 'slechts' 1000 m² groot en dat is niets vergeleken met het totale terrein. Aan mij dus de taak om ervoor te zorgen dat het hoofdkantoor meer opvalt."

Kalkhoven en zijn team bereikten dit door het gebouw los te koppelen van het kassencomplex, waardoor het contrast tussen het gebouw en de achterliggende kassen werd vergroot. "Zo zorg je ervoor dat het makkelijker te herkennen is. De inmiddels 20 jaar oude gevel is ook volledig gerenoveerd. Geen afleiding en de aandacht vestigen op waar het hoort. Dit alles gecombineerd, vooral met de binnenplafonds geleverd door Hunter Douglas, maakt dit een bijzonder project."

Deel dit artikel:

Onze partners