Hunter Douglas lanceert nieuw lineair plafondsysteem van vilt

Hunter Douglas introduceert HeartFelt®: een nieuw, modulair lineair vilten plafondsysteem met unieke kwaliteiten op het gebied van design en duurzaamheid. HeartFelt® is gemaakt van Cradle to Cradle-gecertificeerd vilt, een natuurlijk en zacht materiaal met een warme uitstraling en uitstekende akoestische eigenschappen. De introductie van HeartFelt® is een wereldprimeur: Hunter Douglas is de eerste producent die een modulair en lineair vilten plafondsysteem op de markt brengt.

Met HeartFelt® speelt Hunter Douglas in op de groeiende populariteit van vilt onder designers: steeds meer ontwerpers gebruiken vilt als materiaal voor bijvoorbeeld stoel- of wandbekleding, maar ook als basismateriaal voor (interieur)artikelen als lampen, klokken en briefcases. Ook vanuit de architectuur is al langere tijd interesse in het natuurlijke materiaal, vertelt Bjarne Hammer van het gerenommeerde Deense architectenkantoor Schmidt Hammer Lassen Architects. ‘Vilt is fantastisch om mee te werken als architect. Het is een materiaal dat emotie opwekt; het voelt warm aan en heeft een geweldige natuurlijke look and feel.’ Hammer is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van HeartFelt®.

Naast de esthetische kwaliteiten roemt hij de functionele kwaliteiten van vilt, en in het bijzonder HeartFelt®. ‘De meeste lineaire plafondsystemen zijn van metaal - vaak aluminium. Met metaal krijgt een architect echter altijd te maken met twee uitdagingen: de sterke reflectie van licht én geluid. Vilt biedt hier een organische oplossing voor: het “breekt” licht op zo’n manier dat er een mooie, natuurlijke kleur ontstaat. Tegelijkertijd is vilt van nature een geluidsabsorberend materiaal. Dat maakt het voor architecten veel eenvoudiger om een goede gebouwakoestiek te realiseren.’ Dat het materiaal Cradle to Cradle-gecertificeerd is, en dus duurzaam, noemt Hammer ‘een pluspunt’. 

 

Scala aan ontwerpmogelijkheden

HeartFelt® is een lineair, vilten paneel dat vervaardigd is van niet-geweven thermo-gevormde PES vezels. De viltpanelen (40 x 55 mm) zijn leverbaar in vijf tinten grijs, van off-white tot antraciet, en bieden ontwerpers vele designmogelijkheden. Het modulaire systeem stelt hen namelijk in staat om vrijwel eindeloos te variëren met paneelgrootte, voegbreedte, montagehoogte en kleur. Het plafondsysteem is als het ware een creatief canvas voor de architect of ontwerper.

 

Akoestische eigenschappen

De akoestische eigenschappen van HeartFelt® zijn bovengemiddeld. Bij een gesloten plafond is de akoestische waarde (αW) van het product 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid. Met het modulaire plafondsysteem van HeartFelt® kunnen architecten, installateurs en gebouweigenaren de akoestiek in elke ruimte nauwgezet beheersen. De voegbreedte van de panelen en de hoogte waarop het plafondsysteem wordt opgehangen, bepaalt hoe het geluid zich door de ruimte beweegt. HeartFelt® is daarnaast onderhoudsvriendelijk – het is stof- en vuilbestendig – en de impact van het materiaal op het binnenklimaat is zeer gering: VOC uitstoot klasse A+, M1.Cradle to Cradle-gecertificeerd
Hunter Douglas ontwikkelde HeartFelt® volledig in eigen beheer, vertelt Michiel Langeveld, Manager Research & Development bij Hunter Douglas. ‘Voor de productie van het juiste soort vilt hebben we diepgaand onderzoek gedaan, waarbij brandveiligheid - naast duurzaamheid, design en akoestiek - het belangrijkste uitgangspunt was. In HeartFelt® is een speciale vezel verwerkt die ervoor zorgt dat het materiaal voldoet aan de hoogste brandveiligheidsclassificatie voor modulaire plafondsystemen. HeartFelt® is daarnaast 100% recycleerbaar en Cradle to Cradle-gecertificeerd (brons).’

 

Nieuwe productietechnieken

Voor het productie- en vormingsproces van de panelen en het draagsysteem werd een gepatenteerde nieuwe techniek ontwikkeld waarbij het materiaal wordt gevormd met behulp van verhitting. Het productieproces is continue; de panelen kunnen zonder onderbrekingen gemaakt worden. Voor de montage van HeartFelt® ontwierp Hunter Douglas een nieuw ophangsysteeem dat optimaal gebruik maakt van de verende eigenschappen van HeartFelt®. Monteurs kunnen de vilten panelen eenvoudig in de dragers klikken. Daarbij snijdt het materiaal niet, maakt het geen krassen als het tegen een muur of wand komt en raakt het niet beschadigd bij stoten of vallen. Logischerwijs is HeartFelt® zelf ook goed bestand tegen stoten, krassen of indeuken. Het materiaal veert na impact gewoonlijk meteen terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

De dragers voor HeartFelt® zijn gemaakt van gecoat aluminium met een hoogte van ongeveer 52 mm. De totale systeemhoogte bedraagt 92 mm. De afstand van hart tot hart tussen de dragers is 1200 mm.

 

HeartFelt® facts & figures

  • Afmeting paneel: 40 x 55 mm
  • Hoogte dragers ongeveer 52 mm
  • Totale systeemhoogte 92
  • Afstand van hart tot hart tussen dragers is 1200 mm
  • Brandklasse HeartFelt® EN 13501-1 klasse B,s1,d0
  • VOC uitstoot klasse A+, M1
  • Akoestische waarde (αW) van HeartFelt® 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid.
Bron: Hunter Douglas
Deel dit artikel:
Contacteer Hunter Douglas Belgium
Onze partners