Huys van Portugael zal Antwerpse studenten huisvesten in voormalige brandweerkazerne

Architectslab heeft de voormalige brandweerkazerne op Kipdorp in Antwerpen omgevormd tot een woonproject. Het biedt een zeer diverse mix van 53 studentenwoningen, enerzijds gerealiseerd in de bestaande kazernevolumes, anderzijds strategisch toegevoegd als nieuwbouwvleugel. De overige volumes, gesitueerd rondom de binnentuin, bestaan 12 woningen. Het project wordt opgeleverd in 2014.
Architectslab heeft de voormalige brandweerkazerne op Kipdorp in Antwerpen omgevormd tot het woonproject Huys van Portugael. Het biedt een zeer diverse mix van 53 studentenwoningen, enerzijds gerealiseerd in de bestaande kazernevolumes, anderzijds strategisch toegevoegd als nieuwbouwvleugel. De overige volumes, gesitueerd rondom de binnentuin, bestaan 12 woningen waarbij wederom de sfeer en architecturale authenticiteit van de voormalige brandweerkazerne behouden blijft. Het ontwerp was in handen van Architectenlab en wordt opgeleverd in 2014.




Gevelstramien

Peter-Paul Piot van Architectenlab legt uit. “De bestaande volumes hadden een duidelijke structuur door een uitgesproken gevelstramien. Binnen dat kader moesten we aan de slag gaan. Het volumespel hebben we minimaal en haast onzichtbaar aangepast. De originele gevelcomposities hebben we hersteld naar de originele configuratie met enige verfijningen conform de hedendaagse noden. Wel hebben we met lichtinval en zicht gespeeld om de leefbaarheid te optimaliseren.”




Binnentuin

De belangrijkste uitdaging bij dit project was de transformatie qua bestemming en organisatie van een bestaand gebouw met grote erfgoedwaarde naar een hedendaags binnenstedelijk residentieel project dat moet voldoen aan de hedendaagse noden en regelgevingen. “Daarbij wilden we de authentieke sfeer niet verloren laten gaan, net zoals de architecturale kwaliteit en het waardevolle beeld van de gebouwen.Het project biedt een programma van diverse woontypologieën aan in een historisch waardevolle setting. Door een volledige ontsluiting houden we hectiek van de stad buiten het introverte binnengebied. Deze geborgen sfeer die versterkt wordt door de groene binnentuin is uniek op deze plaats in het centrum van Antwerpen,” vertelt Piot.






Materialen

De materialen en technische uitvoeringen zijn zorgvuldig uitgekozen in functie van de bestaande sfeer van het historisch waardevolle gebouwencomplex. “Dergelijke reconversie is beter gebaat bij een sobere aanvulling qua opbouw en materialen, waardoor de uitstraling van het gebouw gegarandeerd blijft. De nieuwbouwvolumes daarentegen zijn getypeerd door een andere ontwerptaal en bijhorende structuren en materialen waardoor er een duidelijke dialoog ontstaat tussen de originele en nieuwbouwgedeeltes,” aldus Piot.



Duurzaam

Er is zeer intensief studiewerk uitgevoerd om ieder woontype correct uit te werken betreffende thermische en akoestische eigenschappen, ventilatiesysteem en energieprestatie. “Meteen werd vastgesteld dat de voormalige kazernevolumes met hun duidelijke structuur, hoge ruimtes en aanwezig waardevolle muurroosters zeer dankbare eigenschappen bezaten om technisch inventieve oplossingen uit te werken. Daarnaast is compact wonen in de stad uiteraard de meest duurzame beslissing zonder aan woonkwaliteit en comfort in te boeten,” besluit Piot. 


De kazerne in vervlogen tijden.

Deel dit artikel:

Onze partners