I2C awards voor Gents kinderziekenhuis (Arte-DJGA) en WZC De Zilverberg Roeselare (Bossuyt-De Vriendt–Vaneeckhout)

Op de slotavond van de beurs Expo 60+ in de Mechelse Nekkerhal werden de winnaars bekendgemaakt van de zorginnovatieaward I2C. In de categorie I2C Concept ging de prijs van de publieksjury naar het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth in Gent van Ar-Te - de Jong Gortemaker Algra – Stabo. Architectenbureaus Bossuyt, De Vriendt en Vaneeckhout kregen de prijs van de vakjury voor woonzorgcentrum De Zilverberg in Roeselare.
Op de slotavond van de beurs Expo 60+ in de Mechelse Nekkerhal werden de winnaars bekendgemaakt van de zorginnovatieaward I2C. In de categorie I2C Concept ging de prijs van de publieksjury naar het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth in Gent van Ar-Te - de Jong Gortemaker Algra – Stabo. Architectenbureaus Bossuyt, De Vriendt en Vaneeckhout kregen de prijs van de vakjury voor woonzorgcentrum De Zilverberg in Roeselare.Woonzorgcentrum De Zilverberg in Roeselare (Bossuyt, De Vriendt en Vaneeckhout)


Het was al voor de vierde keer dat de I2C awards uitgereikt werden. De wedstrijd is een initiatief van beursorganisator Probis in samenwerking met Redactiebureau Palindroom, de Bond Vlaamse Architecten en ORI, de federatie van Raadgevende Ingenieurs. Bedoeling van de wedstrijd is om innovaties in de zorgsector te promoten en de aandacht te geven die ze verdienen.

Beheerders, personeelsleden en ontwerpers van zorginstellingen konden innovaties insturen in drie categorieën: I2C Tools (concrete ideeën of hulpmiddelen), I2C Industry (gecommercialiseerde innovaties uit de bedrijfswereld) en I2C Concept. Bij deze laatste categorie werd gezocht naar innoverende totaalconcepten.


Shortlist

Uit alle inzendingen heeft een vakjury voor I2C Concept een shortlist samengesteld van 6 projecten. Behalve de twee winnende projecten waren dat woonzorgcentrum De Bessemerberg in Lanaken (Ar-te en Stabo), het dienstencentrum van OCMW Evergem (Jean Vandercammen en Nicole Vereecken), woonzorgcentrum Sint-Isabella van OCMW Arendonk en Sint Carolus Mayerhof (Areal Architecten).

Het publiek kon zelf bepalen welk project ging lopen met de publieksprijs door online te stemmen of door op de tentoonstelling een stembiljet in te vullen. Het feit dat er op enkele dagen tijd meer dan 3500 stemmen uitgebracht werden, wijst erop dat de I2C-award heel wat aanzien heeft in de sector.

Binnen de categorie Concept ging het grootst aantal stemmen naar het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth in Gent dat niet zo lang geleden de deuren opende. Voor het ontwerp van dit ziekenhuis heeft het Leuvense architectenbureau Ar-te de krachten gebundeld met het Nederlandse bureau De Jong Gortemaker Algra. Opvallend in dit project is dat de fantasie van de bezoekers en patiënten geprikkeld wordt door primaire kleuren en een spannende vormentaal en grafische verrassingen. Op die manier hopen de opdrachtgever en de ontwerpers dat ze het ziek zijn bij de kinderen enigszins kunnen doen vergeten. De tweede plaats van de publieksjury ging naar een ander project van Ar-te, namelijk woonzorgcentrum De Bessemerberg in Lanaken.Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth in Gent van Ar-Te - de Jong Gortemaker Algra – Stabo (foto: Christophe Vander Eecken)


Behalve de publieksprijs werd er voor elke categorie ook een prijs van de vakjury uitgereikt. Binnen de categorie Concept ging die naar woonzorgcentrum De Zilverberg van het OCMW Roeselare. Het ontwerp van dit project was in handen van de tijdelijke vereniging Bossuyt – De Vriendt – Vaneeckhout.

Hier was het vooral de toepassing van het kleinschalig genormaliseerd wonen-concept in een grote voorziening van 123 bedden die de jury kon charmeren. Innovatief is de doordachte inplanting van 8 leefgroepen in het gebouw met grote aandacht voor de intimiteit en de zorg- en woonvisie.
 
Meer info over de projecten en de wedstrijd op www.i2c.be

Deel dit artikel:
Onze partners