Iconische Kodakfabriek wordt een duurzame en groene woonwijk (Bontinck architecture & engineering)

Binnenkort verrijst op de historische site van de alombekende Kodakfabriek in Koningslo de nieuwe duurzame woonwijk Groenloo. Volgens het ontwerp van Bontinck architecture & engineering dat nu op tafel ligt, komen er 220 bijna-energieneutrale nieuwbouwwoningen. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt er een groene long van bijna twee hectare groot. Maar het meest indrukwekkende van de site is dat de nieuwe woonwijk quasi waterneutraal zal zijn.

Tot 25 jaar geleden rolden de iconische filmrolletjes van Kodak dagelijks van de band in Koningslo (Vilvoorde) en bruiste de volledige industriële zone. Daarna namen de bedrijven Caterpillar, ISS en Lyreco er hun intrek, maar vandaag telt de Kodaksite in Koningslo hoofdzakelijk nog verlaten bedrijfsgebouwen. 

Daar komt binnenkort verandering in. De Gentse vastgoedontwikkelaar Acasa zal er met de steun van het stadsbestuur van Vilvoorde de kwalitatieve woonwijk Groenloo neerzetten naar een ontwerp van Bontinck architecture & engineering, met 58 eengezinswoningen en 162 appartementen. In totaal gaat het om 220 woningen. Mobiliteit wordt op een doordachte manier aangepakt: er komen 310 parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers en de auto verdwijnt grotendeels ondergronds. Het wordt dus een autoluwe woonsite met veel belevingsgroen.

 

“Nieuwe industrie aantrekken was een optie, maar we verkiezen liever iets terug te geven aan de buurt. Samen met het architectenbureau Bontinck hebben we daarom een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene site. Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er ook een nieuw park van bijna 2 hectare groot bij dat zal grenzen aan de Kwakkelstraat.”

Timothy Jacob, vastgoedontwikkelaar Acasa

 

Quasi waterneutraal

De nieuwe woningen zullen volledig volgens de BEN-principes worden opgetrokken. Acasa zal bovendien ook quasi waterneutraal bouwen. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren. "Over heel Vlaanderen zijn er nog maar drie vergelijkbare sites die zo ver volgens beide principes ontwikkeld zijn", klinkt het. 

 

Politiekantoor

Behalve woningen zal er op de nieuwe site plaats zijn voor enkele kleine handelszaken en het gloednieuwe politiekantoor van Koningslo. Dat komt op de hoek van de Streekbaan en de Steenstraat.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners