INARCO maakt in Sint-Niklaas van oude industriële site nieuwe woonwijk De Weverij

Het nieuwe woonerf De Weverij van Cores Development is gelegen op de terreinen van de vroegere textielfabriek Schoeters-Bruggeman. Niet alleen de naamgeving van de residenties (Bobijntjes voor de woningen en Ververij, Teintuur en Twijnderij voor de assistentiewoningen) refereert naar het textielverleden, ook de ontwerpers van architectuurbureau INARCO lieten zich inspireren door de industriële geschiedenis van de site, Avantgarden nam de volledige omgevingsstudie voor zijn rekening. 

209 wooneenheden

De Weverij bestaat uit verschillende gebouwen die verbonden worden door een groen binnengebied. In die verschillende gebouwen worden 209 wooneenheden gebouwd, waarvan 16 eengezinswoningen, 144 appartementen en 49 erkende assistentiewoningen. Cores Development hoopt met dit aanbod een divers doelpubliek aan te spreken. Het project werd in Sint-Niklaas zo enthousiast onthaald dat Cores er een kantoor opende voor de voorverkoopfase. 

 

Knipoog naar het verleden

“Architectuur met een knipoog naar het industriële verleden,” zo omschrijven Eileen Mertens en Frank Daman van architectuurbureau INARCO het ontwerp. “Zo zijn de gebouwen met assistentiewoningen opgetrokken in een rode handvormsteen met grijze voegen, om te verwijzen naar de historische fabrieksgebouwen van de oude textielweverij. De grijze horizontale banden in beton lopen door in de uitkragende terrassen. Het buitenschrijnwerk en de balustrades zijn zwart gekleurd en lopen als een rode draad doorheen het volledige woonerf.”

Avantgarden stond in voor de volledige omgevingsstudie, inclusief onder leerrioleringen, wegenissen en beplantingen. 

 

Ligging

Woonerf De Weverij zal worden gerealiseerd op de site die verweven is tussen de Lamstraat, de Antwerpsesteenweg, en de Lindenstraat. De Grote Markt en het station liggen op wandelafstand van de wijk. Voetgangers en fietsers kunnen het terrein volledig doorkruisen, maar doorgaand verkeer voor auto's is onmogelijk. Om de parkeerdruk in de omgeving niet te verhogen zijn er voldoende bovengrondse en ondergrondse parkeerplaatsen voorzien voor bewoners en bezoekers.

De eengezinswoningen worden aangeboden vanaf € 234.500 en de erkende assistentiewoningen vanaf € 156.000 (prijzen excl. btw, registratie- en notariskosten). De erkende assistentiewoningen worden verkocht aan een verlaagd btw-tarief van 12%.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage