Industrieel ontwerp of gewoon LUI?

Industrieel ontwerp is niet zomaar lui design. Hoewel onbehandeld beton en zichtbare stalen balken deel kunnen uitmaken van de esthetiek van een industrieel ontwerp, gaat het bij deze stijl om veel meer dan alleen materiaalbesparing of het creëren van een bepaald uiterlijk, zegt Isolco BV.

Industrieel ontwerp is een stijl die inspiratie put uit de functionaliteit en het praktische karakter van industriële structuren, zoals fabrieken en magazijnen. Kenmerkend zijn ruwe, utilitaire materialen zoals beton, staal en hout, en zichtbare leidingen, buizen en andere mechanische systemen.

Stijlvol en praktisch

Hoewel kostenbesparing en milieuvriendelijkheid voordelen kunnen zijn van het gebruik van deze materialen en stijl, zijn ze niet de primaire focus van industrieel ontwerp. De stijl gaat eerder over het creëren van een functionele en visueel aantrekkelijke esthetiek die de inherente schoonheid van industriële materialen en structuren benadrukt.

In veel gevallen wordt industrieel ontwerp gebruikt om ruimtes te creëren die zowel stijlvol als praktisch zijn, met een hoog niveau van functionaliteit en duurzaamheid, en tegelijkertijd een esthetisch aangenaam. Dit kan industrieel ontwerp een populaire keuze maken voor zowel residentiële als commerciële ruimtes, zoals kantoren, woningen en winkelruimtes.

Akoestische absorptie

Luie industriële ontwerpen ontstaan echter als zij bijvoorbeeld door slechte isolatie, ventilatie, absorptie of dergelijke enkel stijlvol ogen maar niet langer functioneel zijn. Akoestische absorptie kan op diverse manieren in het industrieel ontwerp worden geïntegreerd, afhankelijk van de specifieke eisen en beperkingen van de ruimte. Enkele veelvoorkomende strategieën zijn:

- Absorptie versus reflectie: absorptie en reflectie in evenwicht brengen. In het algemeen zullen ruimtes met veel absorptie een lager niveau van gereflecteerd geluid hebben en stiller aanvoelen, terwijl ruimtes met veel reflectie levendiger en energieker aanvoelen.

- Geometrie: de vorm en indeling van een ruimte kan van invloed zijn op de akoestiek ervan. Het vermijden van parallelle muren en scherpe hoeken kan bijvoorbeeld helpen om de hoeveelheid gereflecteerd geluid in een ruimte te verminderen.

- Oppervlaktebehandelingen: wandbekleding met textuur of akoestische panelen kunnen helpen om geluidsgolven te breken en hun intensiteit te verminderen, waardoor de algemene akoestiek van de ruimte wordt verbeterd.

- Materiaalkeuze: de keuze van geschikte materialen voor wanden, vloer en plafond kan de akoestiek van een ruimte aanzienlijk beïnvloeden. Zo kan het gebruik van materialen met hoge geluidsabsorberende eigenschappen, zoals minerale wol of akoestische panelen, helpen de niveaus van galm en geluidsoverlast te verminderen.

 - Lichtontwerp: Lichtontwerp kan ook een rol spelen bij de akoestiek van een ruimte. Zo kan het gebruik van indirecte verlichting en het vermijden van scherpe schaduwen helpen om een diffuser en gelijkmatiger licht te creëren, wat ook de hoeveelheid gereflecteerd geluid kan verminderen. Ook de vorm en materiaalkeuze van de armatuur kan bijdragen aan absorptie en reflectie van geluidsgolven.

Deel dit artikel:

Onze partners