Inhuldiging opleidingsproject passiefbouw zonder isolatie

Een wereldprimeur. Leerlingen van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem ontvingen gisteren hun Passiefdiploma. Op een persconferentie werd het eerste passiefproject zonder isolatie ingehuldigd, gebouwd met de PASSIFBLOC van Cellumat.
Een wereldprimeur. Leerlingen van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem ontvingen gisteren hun Passiefdiploma. Op een persconferentie werd het eerste passiefproject zonder isolatie ingehuldigd, gebouwd met de PASSIFBLOC van Cellumat.

Jaarlijks krijgen de laatstejaars bouwtechnieken een eigen bouwproject toegewezen in het kader van hun vorming tot meestergast/ploegbaas. Dit jaar werd dat het passiefproject zonder isolatiematerialen. Voor de bouw van het project werd voor de PASSIFBLOC van Cellumat gekozen, de eerste ruwbouwblok op de markt die het mogelijk maakt om zonder isolatiematerialen passief te bouwen. De leerlingen doorliepen het bouwproces van A tot Z, en vandaag werd het project in het bijzijn van de vakpers gehuldigd met een diploma-uitreiking.

Ietwat terughoudend namen de jongens hun diploma in ontvangst.


Bouwtechnieken is een technische opleiding die kan voortgezet worden met hoger onderwijs of een specialisatiejaar Constructie- en Planningstechnieken, nieuw sinds 2013. Directeur van de school, Willy Gernaey, onderstreept dat deze samenwerking met mensen uit de sector van onschatbare waarde is voor de school. “Als school vinden wij het belangrijk om de link te leggen naar het bedrijfsleven. Op die manier komen onze leerlingen ook op een andere manier in contact met hun latere werkomgeving, en kunnen ze uit eerste hand kennis maken met innovatie.”

Passiefopleiding
Ter ondersteuning van de samenwerking schetste Peter Dellaert van de vzw Passiefhuis-Platform een ruimer perspectief, een perspectief waarin de keuze voor de PASSIFBLOC van Cellumat als een verstandige maar niettemin een weloverwogen keus naar voren kwam. De markt voor passiefbouw en cellenbeton is immers divers.


Passiefhuis-Platform biedt een brede expertise aan, heeft verscheidene onderzoeksprojecten lopen – van wijkontwikkelingen tot individuele woningen – en zit ook met verschillende overheden rond de tafel. Een recente verdienste is Brussel Passief.

PASSIFBLOC
Met een Lambda-waarde van 0,07W/mK is de PASSIVBLOC voorlopig de enige ruwbouwblok die toelaat om zonder isolatiemateriaal passief te bouwen. De steen komt in een dimensie van ofwel 50 of 60 cm diep, met een respectievelijke thermische transmissie U=0.13 en 0.11 W/m²K waarmee hij beter doet dan de passiefnorm. Alhoewel de dikte in vergelijking met andere bouwmethodes als een minpunt kan ervaren worden, brengt dit een opmerkelijke thermische inertie mee. De grote massa in combinatie met de trage warmtegeleiding houdt ruimtes lang koel in de zomer en warm in de winter. Het opnemen en afgeven van warmte werkt met een faseverschuiving van ongeveer 14 uur. Een nadeel is dat de muren zonder een bijkomende structuur slechts twee tot drie verdiepingen dragen. Pluspunten zijn de luchtdichtheid, de brandveiligheid, het ontbreken van koudebruggen, en het gemak en de snelheid van het bouwen. Cellumat is bovendien gecertificeerd met de belangrijkste keurmerken.

Challenger Cellumat
Cellumat zet in op innovatie. Zowel de materialen als het productieproces en de producten, zijn innovatief en gericht op duurzaamheid. Het productieproces is energiezuinig en de steen zelf bestaat uit recycleerbare materialen. Slechts 15 à 20% van het volume bestaat bovendien uit vaste grondstoffen, waardoor het grondstoffenverbruik zeer laag ligt. “We zijn luchtverkopers,” zegt Pascal Vandelannoote met een knipoog.


"Wij zijn niet tégen isolatiemateriaal,” benadrukt hij. Cellumat gaat voor een toegevoegde waarde door innovatie. De relatieve eenvoud van het isolerend en tegelijk dragend cellenbeton neemt niet weg dat een bijkomende isolatie op structureel zwakkere plekken zijn nut kan bewijzen.

Recentelijk werd Cellumat in het ondernemerstijdschrift Trends geprezen met de hoofding “David wekt Goliath.” Cellumat is een concurrentiële speler op de markt. Een challenger, luidt het, die een monopolie heeft doorbroken door nieuwe innovaties op de markt te brengen, en zo het cellenbeton mee doet evolueren.


Voor de leerlingen bouwtechnieken van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem was dit alvast een geslaagde kennismaking met passiefbouw zonder isolatie.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage