Innovatieve nieuwbouw AZ Sint-Maarten officieel ingehuldigd

Meer dan een decennium na het winnen van de architectuurwedstrijd in 2007 mag VK Architects & Engineers dit unieke project, dat in opperbeste verstandhouding met alle bouwpartners tot stand kwam, aan de wereld tonen. AZ Sint-Maarten is een regionaal ziekenhuis en brengt drie campussen samen in één nieuwbouwziekenhuis langs de R6 rond Mechelen.

Het nieuwe ziekenhuis omvat 654 hospitalisatiebedden (ca. 50% bedden in eenpersoonskamers), 96 plaatsen daghospitalisatie en een sterk uitgebouwde raadplegingsactiviteit (in vaktermen ‘polikliniek’). Zo’n 1700 medewerkers zijn aan dit ziekenhuis verbonden en zullen er vanaf oktober hun nieuwe werkplek van maken. Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten: “De nieuwbouw was een unieke gelegenheid om de ziekenhuiswerking te herorganiseren en de infrastructuur zo goed mogelijk af te stemmen op actuele evoluties: de toename van de medisch-technische mogelijkheden, een evolutie naar nog meer specialismen, de vergrijzing van de bevolking en de toenemende zorgzwaarte.”

 

Vernieuwingsoperatie

Samen met de bouwheer is ook veel aandacht besteed aan comfort, privacy, ergonomie, milieu en veiligheid. De vele glaspartijen bieden de patiënt een bijna continu contact met de buitenwereld. Elke patiënt beschikt over eigen sanitair en ligt aan het raam met uitzicht op het groen, en heeft een eigen internet-tv met tal van functies, … Kortom, een healing environment.

 

Een zorggestuurd gebouwenconcept

Met het oog op een efficiënte werking werden de circulatiestromen van de verschillende gebruikers (patiënten, bezoekers, medewerkers, logistiek, leveranciers) in kaart gebracht. Dit werd vervolgens vertaald in een slimme indeling. De zorgboulevard, toegankelijk via de hoofdingang, vormt de kern van het ziekenhuis. Diensten die vaak met elkaar te maken hebben, liggen ook naast, boven of onder elkaar en zijn vlot toegankelijk dankzij een duidelijke signalisatie.

Bron: VK Architects & Engineers
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners