Innovatieve verlichting zorgt voor meer efficiëntie en minder ongevallen en fouten

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar de kwaliteit van verlichting in industriële hallen en fabrieken heeft een directe invloed op de veiligheid en het welzijn van het personeel, op de productiviteit, het energieverbruik en de onderhoudskosten. Voor verlichtingsfabrikant Schréder was het dan ook vanzelfsprekend om de verlichting in zijn Belgische logistiek centrum te vervangen door ledarmaturen uit het eigen industriële gamma.

Het logistiek centrum van Schréder te Bornem levert de door onze klanten bestelde goederen, binnen de vastgelegde termijnen. De Schréder-medewerkers verwerken er niet minder dan 50.000 armaturen per jaar.

 

Aangepaste verlichting

Heel wat studies tonen aan dat het mogelijk is om met aangepaste verlichting in de werkomgeving veel positieve effecten te bereiken:

  • Ongevallen met 60% verminderen
  • Het welzijn van het personeel verhogen, wat een positieve invloed heeft op de productiviteit en de werkefficiëntie
  • Fouten verminderen
  • Het energieverbruik en de onderhoudskosten verlagen.

Schréder besliste om de verlichting in de werkhallen te vervangen door armaturen uit zijn industrieel gamma, gekoppeld aan een besturingssysteem. 26 toestellen INDU BAY Gen3 vervangen de oude 400W armaturen en leveren een verlichtingsniveau van 500 lux.

In de zone waar heel nauwkeurig gewerkt moet worden, garanderen 8 toestellen INDU CONTILINE, met een opmerkelijke uniformiteit, een lichtniveau van 1.000 lux. Bovendien hebben de armaturen een hoge kleurweergave-index (Ra>80) en een lage verblindingsgraad (UGR <22).

Al deze factoren zorgen ervoor dat onze werknemers een uitstekend zicht hebben, en verminderen zo het risico op fouten en ongevallen.

 

Energiebesparing

55 procent van de energiekosten van het bedrijf ging op aan de verlichting van de hallen met ontladingslampen. De relighting met energiezuinige armaturen levert een energiebesparing van 40% op.

Omdat de opslaghal daglichtkoepels heeft stuurt Schréder met lichtsensoren de toestellen aan via het Phoenix-besturingssysteem. Alzo dimt de lichtintensiteit van de INDU BAY’s voortdurend in functie van invallend daglicht. En wordt er permanent een lichtsterkte van 500 lux werkverlichting gegarandeerd.

In de minder frequent gebruikte zone van de opslaghal werden aanwezigheidsmelders geïnstalleerd. De armaturen in deze zone worden er permanent 90 procent gedimd. Zodra de sensoren er beweging detecteren, begint het licht meteen 100 procent te branden. Wordt er 10 minuten lang geen beweging waargenomen? Dan daalt de lichtsterkte van de armaturen terug naar 10 procent. Dit intelligente lichtbeheer levert een extra energiebesparing op, zonder de productiviteit in gevaar te brengen.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners