Inschrijvingen Vierde FEBE-award voor meest prestigieuze prefabbetonprojecten geopend

Voor de vierde keer op rij organiseert FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, de FEBE Elements Awards. Kandidaturen kunnen ingediend worden in 4 categorieën: precast in buildings, outstanding precast, precast in infrastructure, en small scale precast. De inschrijvingstijd loopt tot 17.00 uur op 16 oktober 2015.

De categorieën

Wie zich geroepen voelt om een project in te dienen, weet maar best waar hij aan begint: een korte bespreking van de categorieën.

 

Precast in buildings

Om mee te doen in de categorie ‘precast in buildings’, moet er een project voorgesteld worden van een gebouw waarvan de structuur en/of bekleding voor 50% bestaat uit prefabbeton. Omliggende verharding in prefabbeton is een pluspunt. Het project moet ook afgewerkt of opgeleverd zijn tussen oktober 2014 en september 2015. De jury zal vooral letten op hoe innovatief het project is en hoe de implementatie van prefab daarbij geholpen heeft. Komen er specifieke eigenschappen van prefabbeton uitzonderlijk tot hun recht op het vlak van bijvoorbeeld duurzaamheid, snelheid, of efficiëntie? Beklemtoon dan zeker die eigenschappen.

Precast in infrastructure

Zij die een infrastructuurproject afgewerkt of opgeleverd hebben in de periode van oktober 2014 tot september 2015, kunnen hun werk kandidaat stellen in de categorie ‘precast in infrastructure’. Ook hier zijn de specifieke eigenschappen van prefab belangrijk: Is de werf sneller, veiliger, en efficiënter verlopen? Heeft het gebruik van prefab het resultaat duurzamer gemaakt? Ook esthetische eigenschappen spelen mee.

Outstanding precast

Een nieuw, innovatief concept of ontwerp met prefabbeton kan bekroond worden in de categorie ‘outstanding precast’. Het kan gaan om een masterstudie of doctoraatsstudie. Zeer belangrijk is dat de studie of het traject is afgerond in 2014 of 2015. De jury zal letten op hoe innovatief het ontwerp of concept is. Hoe kan het de prefab betonsector optimaliseren qua efficiëntie, duurzaamheid, of comfort? Als het ontwerp de sector helpt bij de eindgebruiker of tijdens de bouwfase, maakt het kans om deze prijs weg te kapen.

Small scale precast

Nieuwe, gebruiksvriendelijke prefabproducten die in serie geproduceerd kunnen worden, maken kans op de ‘small scale precast’-award. De producten dienen kleinschalig (<0,5m3) te zijn. Projecten met kleinschalige prefabproducten mogen ook ingediend worden. Het project of het product moet gerealiseerd zijn in de periode van oktober 2014 tot september 2015. Een ingediend product moet uitblinken op het vlak van vormgeving, gebruiksvriendelijkheid, en doeltreffendheid of door zijn potentiële meerwaarde aan de ruimte (exterieur of interieur). Een project moet een meerwaarde bieden voor zijn omgeving. Dit kan op een esthetisch vlak of op het vlak van toegankelijkheid, duurzaamheid, enz.

De winnaars van 2014 zijn te vinden op deze website. Inschrijven voor de Febe Awards 2015 kan hier.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage