Interbellum Breigoedfabriek in Erembodegem krijgt tweede leven

2DVW architecten neemt de oplap voor zijn rekening waardoor de oude fabrieksgebouwen van Henri Verhulst aan de Hogeweg in Erembodegem van de sloophamer worden gespaard. Opdrachtgever Dewaco Werkerswelzijn laat de fabriekshallen omvormen tot 19 nieuwe woningen. Een parktuin geeft een groen tintje aan dit voormalige industrieterrein.

De architecten bewaarden de gevels en andere waardevolle delen van de bestaande gebouwen. Zo blijft het karakteristieke beeld van de interbellumarchitectuur bewaard. De nieuwbouw sluit aan bij het bestaande gebouw, waardoor oud en nieuw elkaar aanvullen.

De voormalige breifabriek, nu woonfabriek, benut de volledige site. De bestaande gebouwen worden omgevormd tot 19 moderne appartementen. Sociale huisvestigingsmaatschappij Dewaco Werkerswelzijn noemde de cultuurhistorische waarde als één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor de site.


Hergebruik

De noordkant van de site is volledig ingesloten door de buren, waardoor er een gezellige tuin aangelegd kan worden. Een hoofdentree zorgt voor een verticale circulatie door het hergebruik van het bestaande, kolossale trappenhuis. Een gemeenschappelijk fabrieksplein ontsluit de woningen op de begane grond.

Het complex voorziet parking aan de Van de Vijverstraat, achter de fabrieksmuur. Ook de garage maakt gebruik van de bestaande elementen, in dit geval de toegangspoort.

Deel dit artikel:
Onze partners