Isola verhuist naar passiefkantoor in Tongeren

Het isolatiebedrijf Isola is zopas verhuisd van Sint-Truiden naar een modern en volledig passiefkantoor in Tongeren. Het kantoor springt danig in het oog op het industrieterrein, door de omvang - 16.000 m2 - en de strakke architectuur, een ontwerp van Drieskens en Dubois.

Het isolatiebedrijf Isola is zopas verhuisd van Sint-Truiden naar een modern en volledig passiefkantoor in Tongeren. Het kantoor springt danig in het oog op het industrieterrein, door de omvang -  16.000 m2 -  en de strakke architectuur.




Strak en donker

Het nieuwe gebouw van Isola is in meerdere opzichten apart en niet-alledaags. Het kantoor is niet alleen een passief gebouw, maar ook de vormgeving is bijzonder: een rechthoekige opstaande doos, met een vrij gesloten gevel. Rechts van het kantoor en erachter strekken zich de productiehallen uit over 15.000 m2. Kantoor en hal staan dus los van elkaar. Liebaert Staalbouw bouwde zowel de hallen – in de gekende staalstructuur – als de ruwbouw van het kantoorgebouw.
De donkergrijze bijna zwarte gevel van het kantoorgebouw, wordt af en toe onderbroken door een glaspartij. De gevel bestaat uit sandwichpanelen bekleed met steentapijt van marmergranulaten. Op de linkerhoek van het gebouw zorgt een verticale strook in helderblauwe glasparels voor wat kleur. Architecten Drieskens en Dubois hebben het gebouw een zekere dynamiek meegegeven dankzij asymmetrisch geplaatste ramen, een uitspringend raamkader en een glaspartij in de zijgevel.


Licht interieur

Bij het betreden van het kantoorgebouw, kom je in een atrium dat open is gewerkt tot aan de glazen dakkoepel vier verdiepingen hoger. Ondanks het gesloten karakter van het gebouw, is er dus toch voldoende natuurlijke lichtinval.  Dit wordt nog versterkt door het witte interieur, met hier en daar een zwart accent in de vloer of op de muur. De parketvloeren op de verdiepingen, gecombineerd met vast tapijt,  moeten zorgen voor een warme toets.
Vanuit het atrium vertrekt een opvallende witgelakte stalen trap naar de eerste verdieping, met een trapleuning volledig in glas. Na tien treden splitst de trap in twee, beide trapdelen leiden naar een andere hoek van de eerste verdieping. De uitvoering van de interieurwerken was in handen van Weygers Afwerkingsbedrijf. Belisia was verantwoordelijk voor de kantoorinrichting. 

    
    





Energiezuinig

Isola koos bewust voor de gesloten vorm van het gebouw, om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Door het kantoor los van de productiehal te bouwen, kon  50 cm isolatiemateriaal in vloer, muren en dak worden aangebracht. Daardoor is het kantoorgebouw onafhankelijk van verwarming. Door de doorgedreven isoloatie haalt het gebouw een K-waarde van K9 en een E-waarde van E 9. De kantoren zijn uitgerust met warmterecuperatie en het glas is drievoudig. De ventilatie is in elke ruimte afzonderlijk bedienbaar. Ook voor de verlichting werd aan efficiënt energieverbruik gedacht. Het licht wordt bediend via bewegingssensoren. Zo blijft nergens nodeloos licht branden, wat weer heel wat energie bespaart.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage