Italiaanse Architectuurprijs voor nieuwe tentoonstellingsvleugel Z33

Francesca Torzo (links) & Lucy Styles
Z33 Tentoonstellingsvleugel

De Italiaanse Architectuurprijs 2020 voor het beste gebouw gaat naar Francesca Torzo en de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Z33 in Hasselt. Dat werd gisteren bekend gemaakt door het MAXXI in Rome en de Triënnale van Milaan. Met deze eerste editie van de architectuurprijs willen beide organisaties innovatie, design, kwaliteit en de maatschappelijke rol van architectuur promoten.

De prijs is een erkenning voor het beste gebouw of project dat in de voorbije drie jaar gerealiseerd werd, de beste ontwerper jonger dan 40 of een carrièreprijs. Uit meer dan 31 kandidaten koos de internationale jury voor Francesca Torzo en Z33 in de categorie ‘beste gebouw’. “Het project onderscheidt zich door de diepgaande capaciteit om de geschiedenis van de locatie en de typologie van het gebouw te interpreteren. De tentoonstellingsruimte vertoont een ruimtelijke en expressieve intelligentie en beantwoordt volledig aan hedendaagse normen.” De jury verwees ook naar de nauwkeurigheid en de kwaliteit van de presentatie, waarbij het bouwproces en de persoonlijkheid van de ontwerper met succes in de verf zijn gezet.
 

Belangrijke internationale erkenning

“We juichen dit initiatief van het MAXXI in Rome en de Triënnale van Milaan toe en feliciteren Francesca Torzo, haar team en iedereen die voor en achter de schermen meewerkte aan het nieuwe gebouw voor Z33”, zegt Adinda Van Geystelen, artistiek directeur van Z33. “Deze internationale architectuurprijs toont aan hoe kwalitatieve architectuur kan samengaan met een historische context en een stadsweefsel. Die gedurfde keuze geeft Z33 en Hasselt vandaag een internationale uitstraling. We hopen dat dit Limburg en Vlaanderen kan inspireren om ook in de toekomst architecturaal ambitieus uit de hoek te komen.“
 

Internationale jury

Na een selectieprocedure met 31 kandidaten, kwam de expertengroep tot een shortlist van 6 finalisten. De jury bestaat uit: Giovanna Melandri, Voorzitter Fondazione MAXXI, Stefano Boeri, Voorzitter Triennale Milano, Pippo Ciorra, Senior Curator MAXXI Architettura, Lorenza Baroncelli, Artistiek Directeur Triennale Milano, Tatiana Bilbao, architect Titiana Bilbao Estudio, Simone Capra, architect stARTT studio, Marco De Michelis, architectuur historicus, Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, architect, Alfredo Jaar, kunstenaar, James Taylor-Foster, Curator Contemporary Architecture and Design ArkDes.

Bron: Z33
Deel dit artikel:
Onze partners