Itho Daalderop: "Kies voor duozone ventilatie"

Je huis zo optimaal mogelijk ventileren is een ingewikkelde opgave. Itho Daalderop geeft advies bij de optimalisering van je woning. 

Tegenwoordig is het gewenst en noodzakelijk om zo ecologisch én economisch als mogelijk ons energieverbruik te beperken en ons op een zo’n duurzaam mogelijke manier te voorzien van verse lucht, verwarming, koeling & warm water.

De start ligt bij een goede isolatie om het warmteverlies via de muren, het dak, de ramen, en andere buitendelen, zoveel mogelijk te beperken. Echter werkt dit ook als een “zak over het hoofd” van de woning en kan de woning hierdoor niet meer ademen en ontstaan er andere problemen zoals vochtophoping en een slechte luchtkwaliteit in de woning.

Ventilatiesysteem

Om de woning toch te voorzien van verse lucht voorzien we daarom een ventilatiesysteem. Bij nieuwbouw en grondige renovatie is het aangeraden dat dit een ventilatiesysteem met warmterecuperatie is, oftewel dat we de warmte uit de vervuilde binnenlucht terugwinnen op de verse buitenlucht.

Echter door het toevoegen van een ventilatiesysteem wordt er terug een gat gemaakt in de schil van de woning wat terug resulteert in extra warmteverlies. Zelfs bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie is in een nieuwbouwwoning het aandeel warmteverlies via dit ventilatiesysteem significant.

Bijkomend zal het ventilatiesysteem continue op een ingestelde stand werken en zo de volledige woning, ook ruimtes waar je niet bent, onnodig ventileren met dat extra warmteverlies als resultaat. Bij extra verontreiniging (feestje, strijken, douchen, ...) zal het systeem tevens overal harder moeten werken om die verontreiniging weg te werken, en dit met een hoog elektrisch verbruik én nog meer warmteverlies tot gevolg

Door het ventilatiesysteem uit te rusten met slimme sensoren die werken op CO2 en vocht gaan we het elektrisch verbruik van het ventilatiesysteem kunnen reduceren. Het ventilatiesysteem zal namelijk enkel maar harder werken wanneer echt nodig, doch zal hij dit dan nog altijd overal in de woning doen. Het beperkende effect op het warmteverlies is dan ook nog maar minimaal.

CO2 SENSOREN EN DUOZONE KLEPPEN

Als we diezelfde CO2 en vocht sensoren echter combineren met de unieke Duozone kleppen van Itho Daalderop kan het warmteverlies via het ventilatiesysteem eenvoudig worden beperkt met wel 47% tot 51 %. Deze Duozone kleppen worden geplaatst op de verse lucht toevoer naar de ruimtes en creëren in de woning een dagzone (leefruimte, bureau, ...) en een nachtzone (slaapkamers) en besparen door gericht én slim te ventileren significant op het elektrisch verbruik van het ventilatiesysteem. Aan de hand van de Duozone oplossing scoor je 4 á 7 extra E-peil punten op je woning.

Warmtepomp

Met de ingezette verduurzaming van onze woningen maak je ook steeds meer de overstap naar een warmtepomp als de oplossing om een woning te verwarmen en te koelen. Dankzij de extra beperking van het warmteverlies dankzij de Duozone oplossing op het ventilatiesysteem, betekent dit ook een extra besparing op het elektrisch verbruik van de warmtepomp. 

Indien gekozen voor een duurzame geothermische warmtepomp, zoals de WPU 5G van Itho Daalderop, kan het resultaat viermaal winst zijn. Daarnaast kan er mogelijks een kleiner vermogen van warmtepomp voorzien worden waardoor ook er ook een effect is op de benodigde boormeters.

De Duozone oplossing is beschikbaar voor de APure Vent D250, een ventilatiesysteem uitermate geschikt voor appartementsbouw, én voor zowel de APure Flow D380 als D450, beide een krachtig ventilatiesysteem met een geïntegreerde vochtsensor voor woningen.

Bron: Itho Daalderop
Deel dit artikel:
Onze partners