IZEN: "Wij bouwen meest energiezuinige huis van het land"

"Vergeet passiefhuizen!" aldus IZEN. In de noorderkempen verrijst een huis dat niet alleen erg weinig energie verbruikt, maar ook zelf stroom opwekt. De woning van de toekomst, volgens zonne-energiespecialist IZEN. Faes Architecten nam het ontwerp voor zijn rekening, ondersteund door Studiebureau Cobbaut

In de Antwerpse gemeente Brecht legt zonne-energiespecialist IZEN de laatste hand aan het naar eigen zeggen meest energiezuinige huis van het land. Al is energiezuinig niet de beste beschrijving van dit ‘Molenhuisje’. "Het huis met een oppervlakte van samen 100 m2 is namelijk niet alleen erg zuinig met energie, het wekt zelfs meer op dan dat het verbruikt. Ligt de norm voor nieuwbouwwoningen vandaag op een energiepeil van E50, dan berekende onafhankelijk studiebureau Cobbaut dat dit huis eindigt op –E55. Met andere woorden: dit huis fungeert tegelijk als een bescheiden elektriciteitscentrale," stelt IZEN. 

 

Energieneutrale getuigenwoning

"Toen ik het huis renoveerde, wilde ik er eens alles insteken wat ik kende van hernieuwbare energie-oplossingen," zegt Gie Verbunt, bezieler van het Molenhuisje. Als CEO van IZEN, de marktleider wat betreft rooftop zonnepanelen in België, heeft Verbunt meer dan 30 jaar ervaring in de sector, en dus een hele resem ideeën. Het huis is uiteraard sterk geïsoleerd, en wordt verwarmd met zonnecollectoren. Ook het warme water komt daarvan, en in het ventilatiesysteem wordt de warmte gerecupereerd. Stroom krijgt de woning van de speciaal in het dak geïntegreerde zonnepanelen, maar die produceren dus veel meer dan nodig is.

"Je zou met die extra stroom bijvoorbeeld gratis kunnen rijden met een elektrische wagen," aldus Verbunt. "Met dit project wilden we alles wat we met IZEN doen en aanbieden, samenbrengen in een soort energieneutrale getuigenwoning. Een huis dat bewijst dat we ons in de toekomst volledig kunnen loskoppelen van het energienet. En bovendien een mooi huis. Zeker de zonnepanelen die in het dak zijn ingewerkt zien er geweldig uit. Dat is het dak, en het huis, van de toekomst."

 

Deel dit artikel:
Onze partners