Jaaroverzicht 2009 - Indrukwekkende stations

Als er een prijs bestond voor bouwheer van het decennium zou NMBS wellicht de te kloppen kandidaat zijn. De voorbije jaren zagen we knappe stations verrijzen in onder meer Sint-Niklaas, Leuven en Halle en in 2009 volgden twee nieuwe mijlpalen: de renovatie van het Centraal Station in Antwerpen en het treinstation in Luik van Santiago Calatrava.

Als er een prijs bestond voor bouwheer van het decennium zou NMBS wellicht de te kloppen kandidaat zijn. De voorbije jaren zagen we knappe stations verrijzen in onder meer Sint-Niklaas, Leuven en Halle en in 2009 volgden twee nieuwe mijlpalen: in Antwerpen werd de renovatie van het Centraal Station officieel geopend en Luik wist zich op de architectonische wereldkaart te zetten met het indrukwekkende ontwerp van niemand minder dan Santiago Calatrava.

    

 


Zeker geen eindpunt wat de renovatie of nieuwbouw van stationsgebouwen en –sites betreft. Ook de sites van de stations van Gent, Mechelen, Brussel en Hasselt zullen er binnenkort volledig anders uitzien en dan hebben we het nog niet gehad over het station van Knokke-Heist dat kadert in een volledige architectonische opwaardering van de kuststad.Knokke-Heist wist Zaha Hadid aan te trekken om de plannen uit te tekenen van de nieuwe stationssite. Opnieuw een grote naam voor Knokke, want eerder al maakte Steven Holl samen met BURO II een ontwerp voor het casino. Tot 10 januari kan je de ontwerpen van Zaha Hadid, Holl en co gaan bekijken op de tentoonstelling Horizon 8300.

 

Deel dit artikel:
Onze partners