Jaaroverzicht 2010: De laureaten van de IPB Challenge

Op 24 november vond de apotheose plaats van de IPB Challenge, de architectuurwedstrijd die georganiseerd werd in het kader van de beurs Industrie & Projectbouw. Met het einde van het jaar in zicht overloopt vlaamsearchitectuur.be nog eens alle laureaten voor u.

Op 24 november vond de apotheose plaats van de IPB Challenge, de architectuurwedstrijd die georganiseerd werd in het kader van de beurs Industrie & Projectbouw. Met het einde van het jaar in zicht overloopt vlaamsearchitectuur.be nog eens alle laureaten voor u. 


Architecten konden projecten indienen in de categorie industriële logistieke projecten en in de categorie scholenbouw. Voor elke categorie heeft de vakjury in september een shortlist van 5 projecten samengesteld. Het publiek kon zelf bepalen wie de publieks- en tevens hoofdprijs zou winnen door online te stemmen op de website www.ipbchallenge.be. De projecten werden ook tentoongesteld op de IPB-beurs en ook daar kon men zijn stem uitbrengen.


Groepsfoto van een aantal winnaars en juryleden. Van links naar rechts Vincent Van Landuyt (PMG), Tom Thys, Tomas Ooms (RDBM), Sven Goedefroo, Damiaan Vanhoutte, Lieven Pieters (DUCO), Rik Neven (Vlaamsearchitectuur.be / Redactiebureau Palindroom) en Jef Marinus (FEBE)


Categorie industriële-logistieke projecten

In de categorie industriële-logistieke projecten van de IPB Challenge lag het zwaartepunt dit jaar in West-Vlaanderen. Het Brugse bureau Govaert  & Vanhoutte kreeg de hoofdprijs voor het DUCO-gebouw in Veurne. Goedefroo + Goedefroo uit Wielsbeke won zowel de persprijs als de prijs van de vakjury voor het bedrijfsgebouw EMK & Callens in Waregem. De persjury had ook nog een eervolle vermelding in petto voor Hain Celestial in Aalter van ARKS Architecten, een van de eerste gebouwen met een negatief E-peil.
De resterende genomineerden waren de brandweerpost van Lommel en de gemeentelijke werkplaatsen van Neerpelt van Schurmans en Weijnjes Architecten en de peperkoekfabriek in Lokeren van BLAF.

 Interview dat Vlaamsearchitectuur.be afnam van Damiaan Vanhoutte die meer uitleg geeft over het DUCO-gebouw in Veurne waarvoor zijn bureau de publieksprijs won van de IPB Challenge


EMK & Callens van Goedefroo + Goedefroo won zowel de prijs van de vakjury als die van de persjury. Hieronder een interview dat Vlaamsearchitectuur.be afnam van Sven Goedefroo nadat hij de prijs in ontvangst mocht nemen.

 

Hain Celestial in Aalter van ARKS Architecten

 

Categorie scholenbouw


De KASKA-school in Antwerpen van RDBM ging met de hoofdprijs aan de haal van de IPB Challenge in de categorie scholenbouw. Tom Thys mocht de prijs van persjury in ontvangst nemen voor de Sint-Ursulaschool in Laken en Basisschool De Dender in Geraardsbergen van Compagnie 0 werd bekroond met de prijs van de vakjury. Zowel de vakjury als de persjury reikte ook een eervolle vermelding en die was twee maal voor Crepain Binst Architecture voor Campus Kantienberg van Hogeschool Gent. Zo bleef enkel Bogdan en Van Broeck met de Genkse Media- en Design Academie met lege handen achter. 

RDBM werd bekroond met de publieksprijs voor de KASKA-school in Antwerpen. Tomas Ooms geeft tekst en uitleg voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be
De basisschool Sint-Ursula in Laken van Tom Thys en Adinda Van Geystelen won de prijs van de persjury. (Foto: Jan Kempenaars in opdracht van de Vlaamse bouwmeester). Na de uitreiking nam Vlaamsearchitectuur.be een kort interview af van Tom Thys.


Basisschool De Dender in Geraardsbergen van Compagnie, winnaar van de prijs van de vakjury

Campus Kantienberg van Crepain Binst Architecture kreeg zowel van de vakjury als van de persjury een eervolle vermelding

De IPB Challenge was een organisatie van easyFairs, Redactiebureau Palindroom, Bond Vlaamse Architecten, NAV, Vlaamsearchitectuur.be en Assiver Verzekeringen.  

Voor meer info over de wedstrijd en deze projecten, kan u surfen naar de website www.ipbchallenge.be waar alle projecten, zowel die van de shortlist als van de longlist voorgesteld worden.


Deel dit artikel:
Onze partners