Jaaroverzicht 2011: Eduardo Souto de Moura wint Pritzker Prize

Zoals de meesten onder jullie wel weten ging de Pritzker Architecture Prize, de "Nobelprijs voor architectuur", dit jaar naar de Portugese architect Eduardo Souto de Moura (58). Zijn gebouwen worden geloofd voor het zorgvuldige gebruik van natuurlijke materialen en de onverwachte vleugjes kleur. Souto de Moura volgt onder anderen Frank Gehry, Rem Koolhaas en Jean Nouvel op.
Zoals de meesten onder jullie wel weten ging de Pritzker Architecture Prize, de "Nobelprijs voor architectuur", dit jaar naar de Portugese architect Eduardo Souto de Moura (58). Zijn gebouwen worden geloofd voor het zorgvuldige gebruik van natuurlijke materialen en de onverwachte vleugjes kleur. Souto de Moura volgt onder anderen Frank Gehry, Rem Koolhaas en Jean Nouvel op.Het bioscoophuis van de Moura in Porto


Hij wordt geloofd voor de hotels, musea, sportstadions en andere gebouwen die hij ontwierp in Portugal en in andere Europese landen. Een van zijn bekendste projecten is het Estadio Municipal, dat boven de Portugese stad Braga in een rots gebouwd werd.

"Zijn architectuur is niet voor de hand liggend, frivool of schilderachtig. Ze is doordrongen van intelligentie en ernst", staat er in het juryrapport. "Zijn werk vereist een intense ontmoeting, geen snelle blik. En net zoals poëzie, slaagt het erin om te communiceren met zij die hun tijd nemen om er naar te luisteren."

"Er is niet zoiets als ecologische, intelligente of duurzame architectuur, er is alleen maar goede architectuur", zei Souto de Moura in 2004. "Er zijn altijd problemen die we niet mogen negeren. Bijvoorbeeld energie, sociale aspecten, de kosten, daar moet allemaal rekening mee gehouden worden."

Souto de Moura werkte eerder voor zijn landgenoot Alvaro Siza, die in 1992 de Pritzker Prize won. Sinds 1980 werkt hij als onafhankelijk architect. Daarnaast is hij ook professor. Op 2 juni ontving hij de Pritzker Prize in Washington. Bij de prijs hoort een geldsom van 70.000 euro.


Expo en lezing Souto de Moura in Kortrijk
Naar aanleiding van de Pritzker-prijs werd een tentoonstelling samengesteld door André Campos, rechterhand van Souto en projectbegeleider van het in aanbouw zijnde crematorium in Kortrijk, dat Souto ontwierp in samenwerking met het Belgische bureau Sum Projects. Met onuitgegeven materiaal (schetsen, foto’s, plans, maquettes, …) worden de vijftig projecten, die de toparchitect indiende voor evenveel wedstrijden, uitgebreid in beeld gebracht. Op 19 oktober organiseerde Eternit er een massal bijgewoonde lezing van de Pritzker Prize-winnaar. Architectura was ook aanwezig en sprak na afloop onder meer met enkele aanwezigen waaronder curator Filip Canfyn en Souto de Moura zelf.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage