Jaaroverzicht 2013: internationale awards

Ook het afgelopen jaar werden er weer een rist awards uitgereikt. In wat volgt geeft Architectura.be een niet-exhaustief overzicht van wiens schap of trofeekast weer wat zwaarder beladen is met brons, zilver of goud.
Ook het afgelopen jaar werden er weer een rist awards uitgereikt. In wat volgt geeft Architectura.be een niet-exhaustief overzicht van wiens schap of trofeekast weer wat zwaarder beladen is met brons, zilver of goud.
Julien De Smedt Architecten: Architizer A+ Awards

Nadat Julien De Smedt Architects met het project The Iceberg al de MIPIM Residential Award binnenhaalde, won hij in 2013 ook twee Architizer A+ Awards. JDS nam op de officiële ceremonie in mei de prijs van de jury voor het beste sportcomplex mee naar huis voor de Oslo Skijump en, samen met CEBRA, SeArch en Louis Paillard, de prijs van de jury voor beste residentieel complex voor The Iceberg.
Govaert & Vanhoutte architects: Iconic Awards

Het architectenbureau Govaert-Vanhoutte uit Brugge bemachtigde twee Iconic Awards. In de categorie Corporate Architecture ontvingen ze de award voor het bedrijfsgebouw TWELVE in het Kortrijkse en in de categorie Public Architecture voor het restaurant-hotel NOTARISHUYS in Diksmuide.


XDGA: BigMat International Architecture Award

Op 27 november werden in Luxemburg de winnaars bekendgemaakt van de BigMat International Architecture Awards. De keukentoren Elishout van Xaveer de Geyter Architects werd gelauwerd als winnend project. Boydens en Ney & Partners waren bij het ontwerp de studiebureaus van dienst.
Naast de grote prijs voor de keukentoren, gingen nog vier ontwerpbureaus met prijzen aan de haal. De BigMat nationale prijs voor Spanje ging naar Mansilla + Tuñón met Atrio Relais & Châteaux Hotel and Restaurant in Cáceres. Voor Frankrijk won LAN Architecture met hun studentenhuis in Parijs en voor Italië werd Lelli & Associati Architetture + Magazè S.R.L. gelauwerd voor het project Via Padovani Housing in Imola. De nationale award voor Tsjechië ging tot slot naar de gedenkplaats voor de slachtoffers van het communisme in Liberec door Petr Janda / Brainwork en Sporadical.


Stéphane Beel Architects: Breeam International Award 2013

In 2012 kreeg de Balk van Beel in de nieuwe, duurzame wijk Tweewaters in Leuven het BREEAM-certificaat ‘outstanding’ inzake duurzaamheid. In 2013 kwam het gebouw als winnaar uit de internationale vergelijking met alle andere gebouwen in zijn categorie. Slechts in drie categorieën werd een international award toegekend en de Balk van Beel is het enige Belgische gebouw dat de prestigieuze BREEAM-award binnenrijft. Een opvallende andere winnaar in de lijst is Downingstreet 10 in Londen: de ambtswoning van de Britse premier.


Awg architecten: publieksprijs Grote Groninger Gebouwenenquête

De kerk van Leegkerk, een van de kerken van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), werd in de categorie herbestemming de winnaar van de publieksprijs. Deze kerk werd grondig verbouwd door awg architecten uit Antwerpen. Met bijna 40 procent van de stemmen was het project van awg architecten in de categorie herbestemming de grote favoriet voor de publieksjury.
Belgische projecten winnen Blue Stone Award

Carrières du Hainaut organiseerde samen met Archi-Europe een internationale architectuurwedstrijd, de Blue Stone Awards. De meest mooie en creatieve architectuurprojecten waarin de blauwe steen werd toegepast werden beloond. De Belgische deelnemers Jamaer Architecten, Altiplan Architects, Marc Meuwis en Osar vielen in de prijzen.


Reading Between the Lines: archdaily bulding of the year award

Of de oproep van Architectura om te stemmen op Reading Between the Lines het verschil gemaakt heeft, zullen we nooit weten. Feit is wel dat de doorzichtige kerk in Borgloon, ontworpen door het artistieke architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, in februari verkozen werd tot Archdaily Building of the Year in de rubriek religieuze projecten. Het is de eerste keer dat een Belgisch project die eer te beurt valt.
Internationale prijzen voor Amandus Van Quaille en Govaert-Vanhoutte in Los Angeles

In april werd de Belgische architect Amandus VanQuaille van Nomad Concept bekroond met een zilveren en bronzen award in de International Design Award voor het Julianus-project in Tongeren en een project in Zuid-Frankrijk. In dezelfde wedstrijd werd ook Govaert – Vanhoutte tweemaal gelauwerd voor D-Hotel in Kortrijk en Villa Roces in Brugge.


Student UHasselt Franky Larouselle wint de Euregionale Architectuurprijs 2013

Ook al kijken we in dit overzicht terug naar het verleden, toch houden we de toekomst in het achterhoofd. En dat die toekomst verzekerd is dankzij jong aanstormend talent bewijst Franky Larouselle. Op zaterdag 16 november kaapte Franky Larouselle de eerste prijs weg op de 23ste editie van de Euregionale Architectuurprijs. In zijn afstudeerproject 'Interlinie, RE:MEAT' ontwierp hij met veel respect voor de historische context van de Veemarkt in Sint-Truiden een nieuwe vorm van hybride bedrijvigheid, met onder meer een vleesverwerkingsbedrijf.


Winnaars ARC13 Awards

-ARC13 Architectuur: Paul de Ruiter met Villa Kogelhof
-ARC13 Interieur: Noord-Hollands Archief van Happel Cornelisse Verhoeven
-ARC13 Stoelontwerp: de Well Proven Chair van Van Aubel & Shaw
-ARC13 Oeuvre: Thomas Rau, architect en CEO van RAU – Turntoo


31 WAF-awards pronken op de schouw van de winnaars

Geen Belgische gelukvogels ditmaal, maar het Nederlandse bureau Mecanoo Architecten mocht wel een Award mee naar huis nemen. De Fontys Sporthogeschool in Eindhoven wist de jury te bekoren. De jury prees de originele indeling van de school met de sportfaciliteiten op de eerste verdieping waardoor de activiteiten op de transparante begane grond op een natuurlijke manier aansluiten bij de omliggende sportvelden en andere faciliteiten. De lijst met de overige 30 winnaars vindt u hier terug.


Mies van der Rohe-Award 2013: Henning Larsen en Olafur Eliasson

De Prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur, de Mies van der Rohe Award, ging in 2013 naar het concertgebouw Harpa in Reykjavik, IJsland. Het internationale architectenbureau Henning Larsen, in samenwerking met kunstenaar Olafur Eliasson streek de eer op. De Belgische bureaus Robbrecht & Daem en Marie-Josée Van Hee grepen als finalist met de Gentse stadshal net naast de prijs.
RIBA Stirling Prize 2013 - Witherford Watson Mann Architects

Witherford Watson Mann Architects wonnen de RIBA Stirling Prize 2013, een onderscheiding voor de grootste bijdrage aan de Britse architectuur van het voorbije jaar. Ze renoveerden Astley Castle in Warwickshire, en transformeerden de 12de-eeuwse ruïnes tot een modern vakantiehuis. Het was de eerste keer dat de Londense studio werd genomineerd voor de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt. Het was bovendien de eerste keer dat een huis of restauratieproject de award krijgt.
Toyo Ito: Pritzker Prize 2013

De Japanse architect Toyo Ito, in ons land vooral bekend omwille van zijn paviljoen zaliger voor Brugge 2002, was de winnaar van de Pritzker Prize 2013. Deze prijs die bestempeld wordt als de Nobelprijs voor architectuur, ging voor de derde keer op vier jaar tijd naar een Aziatisch architect. In 2012 won de Chinees Wang Shu, twee jaar eerder was SANAA, ook uit Japan, de winnaar.


Deel dit artikel:
Onze partners