Jaaroverzicht: de meest spraakmakende projecten van 2017

Het Herman Teirlinckgebouw in Brussel

In 2017 zagen opnieuw enkele opvallende, vernieuwende of spectaculaire projecten het levenslicht. Wij selecteerden tien spraakmakende projecten die het onthouden waard zijn, gaande van winkelcentra over industriële en kantoorgebouwen tot culturele projecten.

  • Herman Theirlinckgebouw, Brussel

2.600 Vlaamse ambtenaren hebben een nieuw onderkomen gekregen op de site van Tour & Taxis in Brussel. Het Herman Teirlinckgebouw, oorspronkelijk De Meander genaamd, is het grootste passief kantoorgebouw van België geworden. Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam mocht het gebouw op de voormalige industriële site ontwerpen, en maakte er een opvallend laag (zes verdiepingen) van. Ook de vier grote binnentuinen springen in het oog.

 

  • Thor Central, Genk

SATIJNplus en ELD restaureerden het hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Waterschei en maakten er een knap nieuw zakencentrum van. Architectuur en erfgoed gingen hier hand in hand. “De kleuren van de muren, het directeurskantoor, het kolenspoortje aan de receptie of het glazen dak boven de Barbarazaal: we hebben zo veel mogelijk elementen uit het verleden in hun oude glorie hersteld”, aldus architect Harold Janssen.

 

  • Nike, Laakdal

Het nieuwe distributiecentrum van Nike in Ham, bij Laakdal, is volledig CO²-neutraal. Jaspers-Eyers Architects ontwierp een gebouw met één van de langste groene gevels ter wereld. Het complex ligt aan het water: de goederen kunnen dus per schip vervoerd worden. Daarmee kunnen jaarlijks 4.000 vrachtwagenritten uitgespaard worden. De ecologische gedachte leverde een award voor ‘Beste industriële en logistieke complex’ op de MIPIM-awards in Cannes op. Het project staat ook op de shortlist van het World Architecture Festival, in de categorie ‘Production, Energy & Recycling’.

 

  • Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

De vernieuwde Koningin Elisabethzaal opende eigenlijk al eind 2016 de deuren, maar haalde nog in 2017 op de shortlist van het World Architectura Festival, in de categorie ‘Culture’. De Elisabethzaal is altijd al een architecturale muziekparel geweest, en de broodnodige verbouwing heeft de akoestiek opnieuw wereldtop gemaakt. De vernieuwde zaal is een ontwerp van de Britse architect Ian Simpson. Hij deed een beroep op de Amerikaanse akoestiekexpert Larry Kirkegaard, en dat resulteerde in een zaal die de vorm van een schoendoos heeft. Zo kan het geluid optimaal resoneren, en de afwezigheid van een vast voortoneel voorkomt klankverlies.  

 

  • Rive Gauche, Charleroi

In Charleroi is vorig jaar een winkelcentrum van 35.000 m² geopend. Het project omvat ook woningen, een hotel en een parking met 900 plaatsen. DDS+ stond in voor het ontwerp. Rive Gauche bevat onder meer de vijfde vestiging van winkelketen Primark, en de eerste Belgische Burger King. Het complex ligt in het midden van de stad en moet het stadscentrum van de Henegouwse provinciehoofdstad nieuw leven inblazen. Dankzij zeven ingangen en veel daglicht is het shoppingcenter bovendien goed geïntegreerd in de stadsomgeving. Dat alles leverde DDS+ een nominatie op voor het World Architecture Festival, in de categorie ‘Shopping’.

 

  • be-MINE, Beringen

De verloederde mijnsite in Beringen werd omgetoverd tot een toeristisch-recreatief project met de naam be-MINE. Jaspers-Eyers Architects en UAU Collectiv ontwierpen een retailpark met twaalf winkels, zonder evenwel de historische waarde van de site uit het oog te verliezen. be-MINE springt in het oog dankzij de unieke houten luifelconstructie en heeft bovendien het grootste groendak van het land. Naast de winkels bevat be-MINE ook nog een mijnmuseum, kantoren, een zwembad, een duikcentrum, een avonturenberg, een klimhal, een evenementenplein en een woongebied met diverse typologieën (appartementen, gezinswoningen, woonzorgcentrum en assistentiewoningen). Beloond met een MIPIM-award in de categorie ‘Beste project van stedelijke vernieuwing’.

 

  • Chambon, Brussel

De oude zetel van ASLK, aan de Wolvengracht in Brussel, is nu een hoefijzervorming gebouw van 50.000 m² met woningen, studentenkoten, retail en kantoren. Het ontwerp van Jaspers-Eyers Architects en A2rc Architects bleek goed voor een prijs op de MIPIM-awards in Cannes, in de categorie ‘Best gerenoveerde gebouw’.

 

  • Instituut voor Civiele Bouwkunde, Luik

Baumans-Deffet en Alain Dirix moesten het Institut du Génie Civil in Luik nieuw leven inblazen, nadat de Luikse universiteit het pand al in 2006 had verlaten. Het gebouw werd het voorwerp van een ambitieus herwaarderingsproject, met kantoren, groen, cultuur en woongelegenheden. Het gebouw wordt gekenmerkt door grote ruimtes, een open structuur in gewapend beton, en vliesgevels in staal en glas. Het gebouw is opgenomen op de shortlist van het World Architecture Festival, in de categorie ‘Completed Buildings – New & Old’.

 

  • Zuidzicht, Hasselt

“Het gevoel van een permanente luxecruise”, zo wordt Zuidzicht omschreven op de website van het project. Het appartementsgebouw, ontworpen door bureau B2Ai, heeft inderdaad wat weg van een schip. De bewoners hebben een prachtig zicht op het water en de Hasseltse skyline. De gevelhoge ramen en grote terrassen dragen daar nog toe bij. De laatste flats van dit project worden intussen verkocht. Het gaat om exclusieve, luxueuze flats: op één penthouse op de zevende verdieping is het hoogst gelegen zwembad van Limburg te vinden.

 

  • Hoofdtribune Royal Antwerp Football Club, Antwerpen

Of het Brusselse Eurostadion er komt is een groot vraagteken, maar toch bewoog er in 2017 wel degelijk wat op gebied van de bouw van voetbalstadions. Jaspers-Eyers Architects ontwierp voor de net gepromoveerde traditieclub Antwerp een gloednieuwe hoofdtribune, die in een recordtijd van 20 weken werd neergezet. De tribune telt 5.600 zitjes en 20 loges. Binnenkort wordt in het karaktervolle Bosuilstadion ook tribune 4 onder handen genomen.

De voorbije jaren investeerden ook Zulte Waregem, KV Mechelen en KV Oostende in een ingrijpende verbouwing van hun thuishavens. En er komt nog meer aan: Goedefroo+Goedefroo architecten ontwerpt voor Zulte Waregem nu ook een nieuwe vip-tribune in de hoek van het stadion, en het AFAS Stadion van KV Mechelen krijgt een nieuwe hoofdtribune.

Deel dit artikel:
Onze partners