Jaaroverzicht: internationale awards

Dat de Belgische architectuur internationaal wordt opgemerkt, mag duidelijk zijn. Dat bewijzen de 23 (!) Belgische nominaties voor de Mies van der Rohe Awards nog maar eens. Ook het afgelopen jaar vielen verschillende Belgische projecten internationaal in de prijzen.

MIPIM Awards

In Cannes zijn in maart de MIPIM Awards uitgereikt. Vier Belgische projecten waren genomineerd: (AZ Zeno (AAPROG-BOECKX-B2Ai),  het Antwerpse Havenhuis (Zaha Hadid), Îlot Sacré en Rive Gauche (beide DDS+). Îlot Sacré won de MIPIM Award in de categorie ‘Best Redidential Development’. Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Best Refurbished Building’.

Îlot Sacré haalde ook de shortlist van het World Architecture Festival en mocht in Cannes de nominatie verzilveren. Het woonproject herstelt de historische wijk Îlot Sacré in hartje Brussel in ere. De bedoeling was om het netwerk van historische steegjes zoals dat origineel bestond opnieuw tot leven te brengen, met succes.

Het Havenhuis in Antwerpen kon in Cannes ook zijn nominatie verzilveren. Het intussen welbekende gebouw van Zaha Hadid  zijn ook  IngeniumBureau BouwtechniekMoutonInterbuildVBSC en Groven+ betrokken. Bovenop het 100 jaar oude gerestaureerde brandweergebouw aan het Kattendijkdok tekende ZHA een constructie van 100 meter lang en 4 verdiepingen hoog. De punt van het gebouw wijst als een uitvarend schip naar de stad en geeft het begin van het havengebied aan. De gevels bestaan uit doorzichtige of spiegelende glazen driehoeken die ten opzichte van elkaar lichtjes roteren. De diffuse reflecties leggen de link naar Antwerpen als diamantstad.

 

World Architecture Festival

Het AZ ZENO van  AAPROG - BOECKX – B2Ai sleepte eind november een World Architecture Festival Award in de wacht in Amsterdam in de categorie ‘Completed Buildings – Health’. 535 projecten haalden uit 57 landen haalden de shortlist. Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos.

Het ontwerp is een treffend voorbeeld van 'levende architectuur': duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen.


ABB LEAF Awards

De ABB LEAF Awards zetten de groeiende impact van enkele van de meest indrukwekkende ontwerpen in onze gebouwde omgeving in de kijker. Het Havenhuis in Antwerpen van Zaha Hadid Architects werd tot ‘Overal Winner 2018’ gekroond.

“Het Havenhuis herbestemt, renoveert en breidt een voormalige brandweerkazerne uit tot een nieuw hoofdkwartier voor de haven, en brengt 500 stafleden samen die voordien in aparte gebouwen verspreid over de stad werkzaam waren”, klonk het bij de jury. “Een duurzaam en energie-efficiënt ontwerp werd ontwikkeld, dat het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ behaalde. Met verwijzingen naar de Schelde, Antwerpen en de dynamiek van de haven, samen met de succesvolle renovatie van een oude brandweerkazerne, dient het nieuwe Havenhuis de gemeenschap en in de toekomst ook de geplande expansie.”


Architizer A+ Awards

Architizer heeft de winnaars bekendgemaakt van de zesde Architizer A+ Awards. Geen Belgische bureaus bij de winnaars, maar wel een ‘special mention’ voor Studio Farris en het project Stable. Archiles Architecten deelde een finaleplaats met ebtca architecten voor CC De Factorij in Zaventem.

Deel dit artikel:

Onze partners