Jaaroverzicht: nationale awards (1)

Ook in 2018 werden er in België opnieuw tal van projecten in de bloemetjes gezet. Een overzicht van enkele belangrijke awards die het voorbije jaar werden uitgereikt.

Belgian Building Awards

De Belgian Building Awards kregen in 2018 een nieuw elan met vijf nieuwe prijscategorieën. De winnaars van 2018 waren RAAMWERK in de categorie Rookie of the Year, Basisschool De Brug Erpe-Mere van Architectenbureau Bart Dehaene i.s.m. Sileghem & Partners in de categorie Art Integration, DMOA met de Maggie in de categorie Social Integration, Centrum voor Traditionele Muziek  van OFFICE Kersten Geers David Van Severen in de categorie International en Georgios Maillis, de Bouwmeester van Charleroi, won de Pioneer Award.


RES Awards

Op Realty werden dit jaar de eerste RES Awards uitgereikt. Deze wedstrijd zet kwalitatieve vastgoedontwikkelingen in de bloemetjes. De Krook in Gent (Coussée & GorisRCR Arquitectes), 't Groen Kwartier in Antwerpen (Stéphane Beel & Lieven ArchtergaelOffice 360Collectief NoordMichel Desvigne) en het Herman Teirlinck-gebouw in Brussel (Neutelings Riedijk ArchitectsCONIX RDBM Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek) vielen in de prijzen. 
 

Prijs Publieke Ruimte

Tijdens het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte in het ICC Gent is opnieuw de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte uitgereikt. De onderscheiding ging dit jaar naar de Stad Mechelen voor de herinrichting van de centrale as ‘Mechelen Boulevard Leeft!’. De verbinding tussen Vijfhoek en Grote Markt is een echte wandelboulevard met gezellige pleintjes en veel aandacht voor groen, water, spelelementen en fietsvoorzieningen. Het ontwerp is het werk van het consortium Maxwan – Antea Group.

 

bis architectuurwedstrijd

De architectuurwedstrijd van bis, bouw- en inspiratiesalon was in 2018 aan zijn tiende editie toe. De Site Apostolinnen in Mechelen van dmvA architecten in Mechelen, Where House van FREEK Architecten in Gent en Depots Pyrex van Architectslab in Molenbeek werden tot de drie winnaars uitgeroepen.
 

Onroerenderfgoedprijs

De Vlaamse regering reikte in 2018 voor de derde keer de Onroerenderfgoedprijs uit. Die gaat naar recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De winnaar was voor de transformatie van Eperon d’Or, de voormalige schoenfabriek in Izegem, De restauratie en renovatie van het art-decogebouw en de achterliggende fabriekshallen was in handen van het ontwerpteam Compagnie O Architects + Sabine Okkerse + Geert Pauwels. 
 

FEBE Elements Awards

De Belgische prefab betonindustrie koos in 2018 voor Le Globe in Knokke in de categorie ‘Outstanding Precast’. In de categorie ‘Precast in Structures’ koos de jury voor de stationsparking in Mechelen. De Turnova-toren in Turnhout won de prijs voor ‘Precast in Buildings’, en voor ‘Precast in Infrastructure’ viel de keuze op de zwevende dekplaat voor rioleringsputten. De prijs voor ‘Precast in Landscape’ ging dan weer naar het landschapspark op het festivalterrein van Rock Werchter.


Bitubel Awards

Bitubel reikte dit jaar voor het eerst de awards Het Dak is Bitumen uit. In de categorie utiliteitsbouw ging de hoofdprijs naar denc!-studio voor het bedrijfsgebouw Ecopuur in Nevele. ONO Architectuur won een award in de categorie woningbouw en ZAmpone architectuur kwam binnen de categorie renovatie en uitbreiding als winnaar uit de bus voor zijn kinderdagverblijf Robbedoes in Schaarbeek. Bij de studenten ging de hoofdprijs naar Bo Westerlinck van UHasselt.

 

BIM Awards

De BIM Awards bekroonden voor het tweede jaar op rij de meest lovende BIM-projecten in de Benelux. In de categorie 'Overheidsprojecten' schoten de gemeente Sprimont met het plaatselijke jeugdhuis en Vanhout met het woonzorgcentrum-Zuid Merelbeke de hoofdvogel af. In de categorie 'Tertiaire, industriële, commerciële en residentiële projecten' gingen de gouden medailles naar DCA voor Hof ter Scheide en Eiffage - Valens - Duchene - Besix voor het project BNP Paribas Fortis Montagne du Parc. In de categorie Infrastructuurprojecten sleepte Arcadis de eerste prijs in de wacht voor de overbrugging van de Nete. De BIM Award van het Jaar was voor C+CO met het project ‘Luifel Groot Schijn’.

 

Deel dit artikel:

Onze partners