Jamaer Architecten ontwerpt tijdloos gebouw met transparante gevel voor 55-jarig bestaan Oben

Onlangs nam raamconstructeur Oben zijn intrek in de toonzaal van 500 m² aan de Wijerstraat in Zonhoven, inclusief productieatelier en magazijnruimte. Goed voor een investering van vijf miljoen euro. Architect Marc Jamaer tekende een eigentijds en tijdloos gebouw met transparante gevel.
Recent nam raamconstructeur Oben zijn intrek in de toonzaal van 500 m² aan de Wijerstraat in Zonhoven, inclusief productieatelier en magazijnruimte. Goed voor een investering van vijf miljoen euro. Architect Marc Jamaer tekende een eigentijds en tijdloos gebouw met transparante gevel.



Het nieuwe gebouw van Oben omvat van magazijn van 4.500 m² met kantoorruimte van 1.000 m² en een showroom van 460 m² die ingericht is met verschillende modelwoningen. “Een voorname eis was een tijdloos gebouw te ontwerpen, met een open karakter waardoor de verschillend afdelingen in een open sfeer met elkaar in contact staan. Eveneens diende het gebouw de activiteit van de opdrachtgever te benadrukken,” vertelt Marc Jamaer van Jamaer Architecten.




Open karakter

Het concept werd opgevat als een open landschapskantoor dat zich situeert rond de showroom en uitgeeft op de productiehal. “Het gebouw werd ontworpen als een zo compact mogelijk volume, waarbij de verschillende functies toch afleesbaar zijn aan de buitenzijde, zonder afbreuk te doen aan de eenvoud. Het gebouw werd ook opgevat als een baken langs de verbindingsweg Zonhoven-Beringen,” aldus Jamaer.




De nadruk ligt volgens Jamaer op de functies van het gebouw en de relatie tussen de verschillende diensten. “We hebben een open karakter gerealiseerd waarbij er toch een duidelijke scheiding is tussen het publieke gedeelte en de productie-eenheid. Het was dan ook een uitdaging om een openheid te creëren conform de veiligheidsvoorschriften betreffende brandcompartimentering.”




Materialen

De gevelplaten van de productiehal werden uitgevoerd in witte grindbeton sandwichplaten met een hoge isolatiewaarde. Zwarte Zero-steen met een dunne voeg siert de gevel van de kantoren. Voor de technieken werd gebruik gemaakt van een combinatie van vloerverwarming in de showroom met een VRV-systeem in de kantoren.

"We hebben de isolatiewaarde van de buitenmuren sterk verhoogd en hebben speciaal glas voorzien met een zeer hoge isolatiewaarde en een zeer hoge zonnereflectie, zonder aan doorkijk in te boeten. We hebben er ook voor gezorgd dat we geen bouwknopen zouden hebben die de isolatiewaarde van het gebouw sterk zouden verminderen. In elke ruimte, inclusief de productiehal, is er voldoende daglichtinval, waardoor het elektriciteitsverbruik tot een minimum wordt teruggebracht. Op het dak van het magazine zijn fotovoltaïsche cellen geplaatst, en een zonneboiler moet zorgen voor de warm waterproductie," besluit Jamaer.

    


Deel dit artikel:

Onze partners