Jo Crepain Award voor architectuurambassadeur in het buitenland naar Robbrecht en Daem

De jury van de Jo Crepain Awards heeft architectenbureau Robbrecht en Daem onderscheiden met de award voor architectuurambassadeur in het buitenland. Een waardige titel voor een architectenbureau dat met projecten als de stadshal in Gent, het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de Whitechapel Gallery in London de Belgische architectuur in het buitenland op de kaart zet.

De jury van de Jo Crepain Awards heeft architectenbureau Robbrecht en Daem onderscheiden met de award voor architectuurambassadeur in het buitenland. Een waardige titel voor een architectenbureau dat met projecten als de stadshal in Gent, het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de Whitechapel Gallery in London de Belgische architectuur in het buitenland op de kaart zet.


Hilde Daem (uiterst links) en Johannes Robbrecht (tweede van links) nemen de award voor architectuurambassadeur in ontvangst. Rechts in beeld: Danny Windmolders, nationaal voorzitter NAV en Katrien Nottebaert, marketing manager Wienerberger. Foto: © Francis Tilborghs


In haar verantwoording beschouwt de jury van de Jo Crepain Awards, voorgezeten door architectura’s hoofdredacteur Rik neven, als een bekroning die de internationale uitstraling van Robbrecht en Daem erkent. De jury prijst bovendien het toekomstgericht bestuur van het kantoor, naast de bijzondere dynamiek die uitgaat van Robbrecht en Daem architecten. Juryvoorzitter Rik Neven verantwoordt de keuze van de jury: “Robbrecht en Daem overstijgt het concept van architectuur als een louter bouwkundig begrip. Van bij de oprichting heeft het bureau, onder meer door een sterke invloed van de kunsten, een architecturale precisie ontwikkeld die het vandaag de internationale uitstraling geeft die het verdient. Met haar internationaal gerenommeerde projecten bewijst Robbrecht & Daem dat Belgische architectuur in het buitenland groot aanzien heeft.”

Met hun projecten viel het bekroonde bureau overigens al vaak in de prijzen. In 1997 sleepte het de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in de wacht, samen met Marie-Josée Van Hee. In 2008 ontving het de International Klippan Award voor de kleine concertzaal in Gaasbeek en in 2009 werden ze door het Royal Institute of British Architects beloond voor hun werk met de erkenning als International Fellow. In de zomer van 2012 waren ze verder ook te gast op de tentoonstelling Common Ground met curator David Chipperfield, in het kader van de Architectuurbiënnale in Venetië. Op 26 mei 2013 opende in Krefeld, Duitsland de maquette op schaal 1:1 van een Golf Clubhuis naar het ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe.


Shortlist

Robbrecht en Daem architecten werd in 1975 opgericht door Paul Robbrecht en Hilde Daem. Sinds ruim 35 jaar realiseert het bureau projecten die nooit onopgemerkt voorbijgaan. Robbrecht en Daem nam het in de categorie architectuurambassadeur in het buitenland na een eerste selectieronde van de jury tot slot op tegen Conix RDBM Architects, Julien De Smedt Architects en BURO II & ARCHI + I. Hieronder vindt u de beelden terug van de uitreiking, naast een reactie van Luc Binst, CEO van Crepain Binst Architecture over de winnaars.


 


  


 

Deel dit artikel:

Onze partners