Jo Crepain Awards 2013 – Showcase van de shortlist: Sculp(IT)

Op 24 mei reikte NAV de Jo Crepain Awards uit voor architectuurambassadeur in het buitenland en meest beloftevolle startende bureau. Robbrecht en Daem en denc!-studio vielen in de prijzen. Maar wie stond er nog op de shortlist en waarom? Architectura schetst in deze vervolgreeks een profiel van de zeven genomineerden, telkens gebaseerd op één vraag of thema. Sculp(IT) Architecten uit Antwerpen bijt de spits af.
Op 24 mei reikte NAV de Jo Crepain Awards uit voor architectuurambassadeur in het buitenland en meest beloftevolle startende bureau. Robbrecht en Daem en denc!-studio vielen in de prijzen. Maar wie stond er nog op de shortlist en waarom? Architectura schetst in deze vervolgreeks een profiel van de zeven genomineerden, telkens gebaseerd op één vraag of thema. Sculp(IT) Architecten uit Antwerpen bijt de spits af.Pieter Peerlings en Silvia Mertens, zaakvoerders van Sculp(IT) Architecten.Sculp(IT), genomineerd in de categorie ‘meest beloftevolle startend bureau’, werd opgericht in 2007 door Silvia Mertens en Pieter Peerlings. Sindsdien is het personeelsbestand met 50 procentpunten gestegen. In dit geval betekent dat: de zaakvoerders trokken één freelancer aan om hun focus naar interieur uit te breiden. Ondanks het minimale personeelsbestand slaagt Sculp(IT) er vandaag wonderwel in om heel wat hippe projecten uit de grond te stampen die niet zelden in de prijzen vallen. Meest in het oog springend: de badboot in Antwerpen, het drijvend en verplaatsbaar openluchtzwembad dat in 2011 op het Eilandje in Antwerpen verscheen. En dat brengt ons meteen bij de hamvraag: hoe slaagt zo’n klein architectenbureau erin zulke ongewone projecten aan te pakken?


Laten omringen door experts

Volgens Pieter Peerlings, zaakvoerend echtgenoot, heeft het veel met engagement te maken. “We willen met Sculp(IT) architectuur integraal aanpakken”, zegt hij. “Samenwerkingen behoren tot het vaste ontwerppatroon van ons bureau. Meer nog: bouwen is volgens ons een traject waarbij nauwe samenwerking met de bouwheer van onmiskenbaar groot belang is.” En daar zit het ‘m net: Sculp(IT) gaat voor iedere opdracht met een specifiek ontwerpteam aan de slag, dat aangevuld kan worden met externen om voor een gepaste dienstverlening te zorgen. Voor de badboot deed het bureau bijvoorbeeld beroep op een nautisch ingenieur en een aantal zwembadspecialisten.
Het gebrek aan ervaring met soortgelijke projecten is voor Sculp(IT) dan ook geen nadeel, integendeel. “Voor elke originele vraag die we krijgen, laten we ons omringen door experts ter zake en nemen we die ervaringen mee naar een volgend project”, zegt Silvia Mertens, zaakvoerende echtgenote. “En dat is wat we als onze grote kracht beschouwen: telkens breder durven gaan, tot op de grens van wat architecturaal haalbaar is.

In onderstaand filmpje benadrukt Pieter Peerlings nogmaals het belang van samenwerking voor zijn bureau.


Deel dit artikel:

Onze partners