Jo Crepain zou vandaag 72 jaar geworden zijn: “Jo was zachtaardig, maar hij kon niet verdragen dat onkunde de architectuur bepaalt” – Marc Dubois

Vlaanderens aimabelste architect Jo Crepain viert vandaag zijn 72ste verjaardag. In de podcast van Architectura wordt hij herinnerd als een zachtaardige schenenschopper, predikant voor het Vlaams architectuurklimaat en één van de eerste geboren architect-managers van een ambitieuze generatie. Welke persoon schuilt er achter de postmodernist?

Jo Crepain beschikt als Bruggeling over een West-Vlaamse gedrevenheid. Afstuderen doet hij in Antwerpen in dezelfde periode als bOb van Reeth en Marc Dubois. Zo maakt hij deel uit van een ambitieuze generatie, maar als er één iemand ambitieus was, is het Jo volgens Marc Dubois: “Hij kwam over als een beminnelijk man, kon mensen overtuigen, kon zijn zaak goed toelichten en verkopen en zijn projecten waren altijd verzorgd. Hij had dus veel kwaliteiten om een voortrekker te zijn van onze generatie.”

Angry young man

In de jaren 80 beschikte Vlaanderen over een prachtige markt voor privéwoningen met prachtige tuinen, maar publieke gebouwen waren volgens Marc Dubois ondermaats. Daarbij waren de opdrachten voor grote publieke gebouwen gepolitiseerd. Iets wat Jo Crepain niet kon verdragen. “Je moest een politieke kaart hebben om aan de bak te komen en daar heeft Jo zich fel tegen verzet”, vertelt Dubois.

Toen het PTT gebouw in Antwerpen aan de Singel werd gebouwd, hebben Marc Dubois en co nog een algemene petitie van de jonge generatie georganiseerd. “Daarmee zijn we in de media gekomen als angry young men. Jo was zachtaardig, maar hij kon niet verdragen dat de architectuur werd bepaald door onkunde”.

Assertieve architectenmanager

De assertieve architectenmanager, de totem waarmee Filip Canfyn Jo omschrijft in het boek Eren & Citeren. Jo Crepain won niet alleen respect voor zijn architecturale capaciteiten. Hij beschikte ook over grote kwaliteiten als manager en werkgever. Dat vindt ook Chris Eeraerts, ex-medewerker van Jo: “Jo was doordrongen van architectuur, maar hij stond ook voor zijn bureau. Dat moest een team zijn. Toen ik pas begon was ik timide, maar bij Jo heb ik me kunnen ontplooien tot een architectuurbeest. Hij liet uw kwaliteiten bloeien en groeien en genoot ervan om u te zien schitteren, en dat niet vanuit eigen glorie, maar vanuit zijn aimabele persoonlijkheid.”

Jo Crepain heeft een aantal gebouwen gezet die tot het geheel behoren van de belangrijke architectuur in Vlaanderen. En ook heeft hij dus zeker een rol gespeeld om het Vlaams architectuurklimaat te verbeteren. “Hij was een innemende man die de ambitie voelde om een soort predikant te zijn en voor de goede zaak op te komen. Hij zei wat hij te zeggen had, maar joeg niet iemand in de gordijnen. Daarom was hij zo charmant”, besluit Dubois.

Beluister de podcast hier.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage