Joeri Dautzenberg bouwt nieuwe woning met Vandersanden E-Brick

In Paal werd onlangs een nieuwbouwwoning afgewerkt van de hand van arch. Joeri Dautzenberg. De grote uitkraging van de eerste verdieping is ook aan de onderzijde volledig bekleed met baksteen. Dit was mogelijk dankzij E-Brick van Vandersanden: een kant-en-klaar systeem voor gevelisolatie met een buitenlaag van steenstrips, geplaatst door speciaal daarvoor opgeleide vaklui.
In Paal werd onlangs een nieuwbouwwoning afgewerkt van de hand van arch. Joeri Dautzenberg.  De grote uitkraging van de eerste verdieping is ook aan de onderzijde volledig bekleed met baksteen.  Dit was mogelijk dankzij E-Brick van Vandersanden: een kant-en-klaar systeem voor gevelisolatie met een buitenlaag van steenstrips, geplaatst door speciaal daarvoor opgeleide vaklui.

    

Het abstracte volume is aan alle zijden bekleed met baksteenmetselwerk.


Moderne vormgeving met baksteenlook


De nieuwe woning heeft aan de straatzijde een spectaculaire uitkraging van 7,5m.  Om de vormgeving zo strak mogelijk te houden, wilde de architect het hele volume, ook de onderzijde, bekleed zien in baksteen.  Een eerste gewichtsberekening gaf aan dat de staalconstructie van de woning bij gebruik van traditionele gevelsteen maar liefst 12,5 ton zou moeten wegen.
“Door alternatieven te zoeken om het gewicht te laten dalen, ben ik bij E-Brick panelen uitgekomen”, zegt architect Joeri Dautzenberg.  “De staalconstructie werd 6 ton lichter en we behielden toch het uitzicht van bakstenen.  Hierdoor verlaagde de kostprijs voor hetzelfde effect en uitzicht.”Grote kleurkeuze

De E-Brick heeft een brede waaier van meer dan honderd kleuren.  Deze gaan van traditionele, genuanceerde dessins die ideaal zijn voor renovatie, tot strakke en volle kleuren die een hedendaags effect geven.
In Paal viel de keuze na enige twijfel op Vecto, deel van het Intense-gamma.  Deze kleur werd gekozen vanwege de mooie combinatie met het afzelia-hout, waarmee het bovenste deel van het volume bekleed is.
Daarnaast kan men ook kiezen tussen verschillende metselwerkverbanden.  Nieuw in het gamma is de E-Brick in wildverband.  Zoals de naam al zegt, is er in deze geveloplossing geen patroon te ontdekken.  Er worden verschillende lengtes van de baksteenstrips gebruikt.

Thermische isolatie en esthetiek

E-Brick gevelpanelen bestaan uit een hoogwaardig PUR-isolatiemateriaal en een afwerkingslaag van baksteenstrips van 2cm dikte.  De isolatiedikte is minimaal 4cm en maximaal 14cm.  De panelen worden kant-en klaar op de werf geleverd met de gekozen isolatiedikte en gevelsteen.  Daar worden ze geplaatst door vaklui, die van Vandersanden een specifieke opleiding daarvoor gekregen hebben.
De goede thermische isolatie en de geringe dikte maken de E-Brick panelen uitermate geschikt voor renovatie.  Toch zijn ze in een situatie als deze een goede oplossing voor nieuwbouw, aldus architect Joeri Dautzenberg: “Het product is gemakkelijk te plaatsen.  Zeker omdat je de paneelafmetingen kent.  Alles sluit perfect aan.  Persoonlijk vind ik E-Brick ideaal voor plafondtoepassingen: je schroeft de panelen op en het is klaar.”

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners