Johan De Wachter laureaat voor Europe 40 under 40-Award

Als enige Belgische architect is Johan De Wachter van het Rotterdamse bureau Johan De Wachter Architecten en het Antwerpse bureau 2DVW Architecten, laureaat van de Europe 40 Under 40 Award 2014. Met deze selectie behoort Johan De Wachter dit jaar tot de meest veelbelovende Europese architecten.

"De geselecteerden voor deze jaargang van Europe 40 Under 40 zijn de beste en meest vooruitstrevende architecten en vormgevers ooit geselecteerd in de geschiedenis van deze prijs,” Zegt Christian K. Narkiewicz-Laine, museum president van The Chicago Athenaeum. “Hun werk is zeer innovatief, bijzonder fantasierijk en vol van een nieuw elan dat kenmerkend is voor hedendaags Europees ontwerp.”

"Het doel is om bredere bekendheid te creëren voor 40 van de meest veelbelovende opkomende architecten werkend binnen de Europese Unie en andere landen binnen Europa, het bevorderen en stimuleren van nieuw talent en nieuw creatief denken in de voorhoede van de beroepsgroep van vandaag.” Aldus Kieran Conlon, Directeur/COO van The European Centre

 

Ingediende projecten

Johan deed mee aan de 40 Under 40 award met drie opgeleverde architectuurprojecten; 2 buurtcentra en 1 woonproject.

1.            Huis van Droo

Huis van Droo in het hart van de wijk Droo-South in Duiven (NL) is een buurthuis nieuwe stijl, met een sporthal, sportschool, de buurtlounge, kinderdagverblijf en para-medisch dienstencentrum. Het alzijdig georienteerde Huis van Droo is een transparent gebouw. De eigenlijke façade is de binnenfaçade van de sporthal.

2.            Kulturhus De Nieuwhof

Met de omvorming van de Nieuwhof tot Kulturhus krijgt Westervoort-Zuid een representatief cultureel centrum met een volledig voorzieningenpakket op maat van elke bewoner. De bestaande Nieuwhof was niet meer in goede staat en aan een grondige update toe.  “Het gebouw is ooit als gymzaal gebouwd, later is er een sociaal-cultureel centrum en een sporthal bijgekomen. De verschillende gebouwen lagen met hun achterkanten naar elkaar toe. Wij hebben er weer een eenheid van gemaakt met een gedeelde foyer.” zegt Johan De Wachter.

3.            Brewinc Shed-woningen –

De bouwstructuur van de Shed-woningen is niet alleen beeldbepalend in de stad, maar garandeert ook de bijzondere woonbeleving met een industriële touch. Het oude Brewinc College is het oudste naoorlogse monument van Doetinchem. De typische jaren vijftig school bestaat uit een deel klaslokalen en een deel praktijklokalen met karakteristieke shed-daken. Door een combinatie van intensief hergebruik en sloop-nieuwbouw realiseerden wij 24 unieke starters-woningen met riante buitenruimte. De bouwstructuur van de Shed-woningen is niet alleen beeldbepalend in de stad, maar garandeert ook de bijzondere woonbeleving met een industriële touch.

Tentoonstelling - Een gezamenlijke tentoonstelling van alle laureaten van de Europe 40 Under 40 Award 2014 is in voorbereiding. Komend voorjaar 2015 zal deze expositie openen in Contemporary Space in Athene. Daarna zal de 40 Under 40 tentoonstelling rondreizen door Europa.

 

Johan De Wachter

Johan De Wachter (1976, België) kwam na zijn studie aan de Katholieke Universiteit Leuven naar Rotterdam. Hij werkte van 2000 tot 2004 voor O.M.A. (Office for Metropolitan Architecture) van Rem Koolhaas aan verschillende stedenbouwkundige en architectuurprojecten en -prijsvragen.

In 2003 richtte hij Fün Design Consultancy op en was er partner tot 2005. In 2005 richtte hij Johan De Wachter Architecten BV op. Momenteel werkt hij met JDWA aan projecten in Nederland, Belgie, Frankrijk, Portugal en China. In 2011 richtten Johan De Wachter en zijn Antwerpse collega Rik De Vooght samen 2DVW Architecten bvba op. Met dit bureau werkt Johan aan projecten in België.

Naast zijn ontwerppraktijk geeft Johan regelmatig lezingen binnen Europa en was hij docent aan de Technische Universiteit Delft, en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Onlangs publiceerde Johan zijn artikel “Strategieën voor Vernieuwing” in ArchitectuurNL.

 

Europe 40 Under 40

Europe 40 Under 40 wordt georganiseerd door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design en The European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies. De organisaties willen met deze prijsvraag veertig opkomende architecten in Europa ondersteunen en ruimere bekendheid geven. Een jury, bestaande uit vooraanstaande architecten, ontwikkelaars, journalisten, docenten en critici, bepaalt zijn keuze op basis van ingezonden projecten.

Deel dit artikel:

Onze partners