Johansen Skovsted en Veldhuis maken bekende watertoren in Oostduinkerke publiek toegankelijk

Een jaar geleden maakte Aquaduin bekend dat watertoren ‘Groenendijk’– op de hoek van de Nieuwpoortsteenweg en de Kinderlaan in Oostduinkerke – publiek toegankelijk wordt. Het bouwwerk is al sinds 1969 een architecturaal icoon in de streek, maar niet vrij te bezoeken door de strenge veiligheidsmaatregelen rond de watervoorziening. Via de procedure Oproep WinVorm werd aan de hand van een architectuurwedstrijd het beste ontwerp gekozen, met name dat van Johansen Skovsted Arkitekter en Veldhuis Architectuur. De ontwerpers voorzien in een externe trap van 40,8 meter hoog en een lift met een polyvalente 'wolkenkamer' helemaal bovenaan.

De bijkomende structuur is slank en geeft de bezoekers vanaf de trap verschillende perspectieven op de bestaande toren en het landschap. De trap en de liftkern voor bezoekers zijn gescheiden van de bestaande ingang. Er zijn drie raakpunten voorzien tussen de nieuwe structuur en de watertoren waardoor de ingrepen minimaal zijn. Het silhouet van de watertoren blijft gevrijwaard.
 

Publieke bestemming

Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted benadrukken het samengaan van de nieuwe publieke functie en de huidige schoonheid van de watertoren: “Door de nieuwe toevoegingen voldoende ver te laten landen van de voet van De Groenendijk raakt het mooie, slanke silhouet ongestoord de grond. Liftschacht en trap zijn slanker dan de basis van de watertoren. De expressieve trap geeft ook een duidelijk signaal: dit is een publieke bestemming! De dans tussen bestaande toren en nieuwe circulatie vormt een uniek symbool voor de kuststreek.”
 

Wolkenkamer

Bijkomend zal de bestaande ruimte onder het dak gerenoveerd worden en omgebouwd tot ‘wolkenkamer’: een polyvalente ruimte voor de lokale gemeenschap voor lezingen, tentoonstellingen, educatie of als uitkijkpost of ontmoetingsplek. Rondom de bestaande trap worden een toilet, bergruimte en een kleine bar voorzien. 

De voorlopige oplevering van de werken is voorzien voor de eerste helft van 2024. 

Bron: Gemeente Koksijde

Deel dit artikel:

Onze partners