Juul Vanleysen legt boeken neer van architectenbureau

Architect-zaakvoerder Juul Vanleysen heeft maandag de boeken neergelegd van zowel Holistic Architecture als MaterialSource. Een spijtige zaak, want Holistic Architecture mag terugblikken op heel wat boeiende projecten waaronder het administratief centrum van Houthalen-Helchteren. Dit faillissement laat op pijnlijke wijze zien dat de wedstrijdcultuur meer en meer een bedreiging vormt voor de architectuursector. 

“De voorbije weken en dagen waren zeer zwaar voor mij. Zoals u weet, stonden passie, maatschappelijke verantwoordelijkheid, professionaliteit en persoonlijke betrokkenheid steeds centraal in alle projecten die wij uitvoerden. Dit was mijn leven… Deze beslissing valt mij dan ook bijzonder hard. Hoe is het zover gekomen? De laatste twee jaar hebben wij het vaak ‘net niet’ gehaald bij vele werken, en vooral bij wedstrijden. Opdrachten gingen ondanks onze grote inzet niet door. Hierdoor is het niet langer mogelijk om de huidige equipe levensvatbaar te houden.”

En Vanleysen gaat verder: “Voor mij als eigenaar en zaakvoerder leidt een eenzaam pad tot de beslissing om de boeken neer te leggen. In de afgelopen periode gingen vele emoties door mij heen: angst, teleurstelling, boosheid, verdriet, het niet willen opgeven … Maar ook diep geluk en dankbaarheid dat ik in de voorbije 25 jaar met zovelen zulke prachtige projecten heb mogen realiseren. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar. Ik ben 49, gezond en heb een heldere geest, drie prachtige dochters, een mooie familie, vrienden waarop ik kan rekenen, fijne klanten, prachtige herinneringen, ervaringen en referenties en zoveel méér. In het bijzonder gaat mijn respect uit naar mijn vader: ik heb mogen verder bouwen aan zijn levenswerk.”

Hij heeft ook woorden van dank: “Ik hoop dat al mijn medewerkers een goede nieuwe werkplek zullen vinden en dat de lopende zaken overgedragen kunnen worden met het respect en de kwaliteit die Holistic Architecture eigen waren. Voor mijzelf breekt nu een rustperiode aan, waarin ik hoop de gebeurtenissen van de afgelopen tijd een plaats te kunnen geven. Ik dank u voor het vertrouwen dat u ons in de afgelopen 25 jaar geschonken hebt en ik hoop dat wij met onze talrijke projecten hebben kunnen bijdragen aan een duurzame en bewuste samenleving.”

Vanleysen besluit met zijn motto: “Indien architectuur niet bijdraagt tot het geluk van mensen tot wat dient het dan? Ik hoop dat onze architectuur onze klanten en vele anderen gelukkig blijft maken. Mij alvast wel!”

Het is nog maar de vraag of Holistic daadwerkelijk failliet kan verklaard worden, aangezien het gaat om een burgerlijke vennootschap en niet om een handelsvennootschap. Meer duidelijkheid volgt allicht donderdag al op de wekelijkse zittingsdag.

 

Indrukwekkende referentielijst

Juul Vanleysen en Holistic Architecture mogen teurgblikken op een indrukwekkende lijst referenties. Het meest in het oog springende recente project is ongetwijfeld het administratief centrum (NAC) van Houthalen-Helchteren waar de lat inzake duurzaamheid en energiezuinigheid bijzonder hoog gelegd werd. Die betrachting was trouwens een constante in de recente realisaties van Holistic Architecture. Hatric in Hasselt en Cegeka, ook in Hasselt, waren op dit vlakook baanbrekende projecten. Andere in het oog springende refenties zijn BMW Van Osch in Hasselt (in uitvoering), de kantoren van Mathieu Gijbels in Opglabbeek, het zorgcentrum Zorg aan de Maas in Maasmechelen, de kantoren van machiels Building Solutions in Beringen en de showroom van Lambrechts in Hasselt.

Zoals Juul zelf aangeeft speelden de ontwerpwedstrijden een belangrijke rol in zijn beslissing. De tijd die hierin geïnvesteerd werd, leverde te weinig op, een gegeven waar veel bureaus mee kampen. Holistic Architecture had ook zijn hoop gesteld op het nieuwe administratief Centrum van Hasselt. Als Hasselts bureau dat bovendien een soortgelijk project in Houthalen-Helchteren tot een goed einde had gebracht, beschikte Holistic over de juiste papieren, maar uiteindelijk waren het andere Hasseltse bureaus aan wie de opdracht toevertrouwd werd: Jaspers-Eyers, Mass Architects en SAQ.

Architectura.be wenst Juul en zijn medewerkers veel goede moed om een nieuwe carrière uit te bouwen. 

Bron: Made in Limburg

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage