KAAI 24: gemengd en energiezuinig woonproject in Gentse voorhaven (DBLV architecten)

Op het terrein van de voormalige Loods 24 aan de Voorhaven, realiseert het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent een gemengd woonproject met veel aandacht voor betaalbare huurwoningen, groene en gemeenschappelijke ruimte en slim water- en warmtebeheer. De eerste sociale woningen zijn ondertussen klaar voor verhuur door Thuispunt Gent. De overige appartementen moeten voor het einde van het jaar afgewerkt zijn. Het ontwerp is van de hand van DBLV architecten, de bouw werd uitgevoerd door Antwerpse Bouwwerken.

Op de plaats waar voorheen de gesloopte Loods 24 stond bouwt sogent 72 nieuwe energiezuinige woningen van verschillende groottes en prijsklassen rond een gemeenschappelijke binnentuin. Het merendeel van de appartementen wordt sociaal verhuurd of aan een betaalbare prijs. De eerste 20 sociale woningen zijn nu klaar en zullen verhuurd worden door Thuispunt Gent.

Daarnaast worden er nog eens 25 appartementen verhuurd door het stedelijk verhuurkantoor huuringent als budgetwoning. Die worden nu samen met de overige 27 marktconforme woningen verder afgewerkt tegen het einde van het jaar. Ondertussen is ook de verkoop van de marktconforme appartementen gestart via de website van sogent.

 

Kwaliteitsvol en duurzaam

De 20 moderne sociale huurappartementen zijn een mix van typologieën met bijzondere aandacht voor aangepaste woningen voor rolstoelgebruikers: 5 appartementen met 1 slaapkamer; 1 aangepast appartement met 1 slaapkamer; 11 appartementen met 2 slaapkamers; 3 aangepaste appartementen met 2 slaapkamers. De nieuwe appartementen bieden alle wooncomfort. Alle woningen hebben een eigen terras, er zijn ondergrondse fietsenstallingen en de bewoners kunnen gebruik maken van de gezamenlijke tuin. Er zijn ook 79 (semi)ondergrondse parkeerplaatsen voorzien.

Speciale aandacht ging uit naar het aspect energiezuinigheid. De woningen hebben een E-peil van maximaal E35. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen die stroom opwekken voor het individuele elektriciteitsverbruik van de bewoners. Daarnaast wordt het water uit het kanaal gebruikt voor een water-water warmtepomp, die de vloerverwarming van de bewoners van warmte voorziet waardoor deze woningen volledig fossielvrij verwarmd worden Al deze maatregelen zullen een bijzonder gunstig effect hebben op de energiefactuur van de bewoners.

 

Herinrichting Voorhaven

KAAI 24 maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject ‘Herinrichting Voorhaven’, waarmee de beschermde industriële site rondom de havenloodsen aan de Voorhavenkaai wordt ontwikkeld. Op de voormalige havensite investeert Stad Gent in buurtgroen, pleinen en kaaien, en bouwen private partners woningen en kantoren.

Bron: sogent
Deel dit artikel:
Onze partners