Kantoorgebouw De Pit: modern en milieuvriendelijk

Het kantoorgebouw en magazijn De Pit in Nevele is na ruim anderhalf jaar bouwen in juni 2012 gerealiseerd. EcoPuur stelde zich tot doel een hedendaags gebouw op poten te zetten dat ook qua energieverbruik voldoet aan de eisen van de 21ste eeuw.
Het kantoorgebouw en magazijn De Pit in Nevele is na ruim anderhalf jaar bouwen in juni 2012 gerealiseerd. EcoPuur stelde zich tot doel een hedendaags gebouw op poten te zetten dat ook qua energieverbruik voldoet aan de eisen van de 21ste eeuw.



Eetruimte


Passief kantoor

Het kantoor bestaat uit 3 zones met bureau-eilanden, 3 akoestisch afgezonderde werkruimtes, een kleine vergaderzaal en een grote polyvalente ruimte voor seminaries of grote vergaderingen. Verder zijn er nog: de eetruimte, 2 keukens, demoruimte, toiletten en douches, een lift en een technische ruimte bovenaan. Het projectteam had veel oog voor milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid. In het kantoorgebouw vertaalt dit zich naar slimme technologie en ecologische materiaalkeuze. Het volledige concept is een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord bouwen.

Als installateur van energiebesparende gebouwtechnieken installeerde EcoPuur de technieken in het gebouw zelf. Balansventilatie, bodem/water-warmtepomp, intra smart grid, zonnepanelen, zonneboilersysteem, laadpalen voor elektrische mobiliteit en het green IT-systeem maken van dit kantoor een nulenergiegebouw. Alle energiestromen in het gebouw worden via het in huis ontwikkelde ecomoticasysteem gemonitord en gestuurd. Het verlichtingssysteem werkt zonder schakelaars en wordt gedimd in functie van de hoeveelheid invallend zonlicht. De screens gaan omhoog of omlaag op basis van de binnentemperatuur en de instralende zon. Een groendak beschermt het kantoor en verhoogt de biodiversiteit. Het magazijn krijgt zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht binnen dankzij de lighcatchers van Econation: de koepels weerkaatsen de zon via een bewegende reflector naar binnen.


    

Polyvalente zaal


Duurzaam materiaal

Ook de materialen zijn zo duurzaam mogelijk gekozen. De buitenkant van het kantoorgebouw is bekleed met verticale, op milieuvriendelijke wijze bewerkte, houten platen van Platowood. een sterk ecologisch product gewonnen uit snelgoeiende houtsoorten.  Er werd veel aandacht besteed aan akoestiek, licht- en luchtkwaliteit, aangepaste kleuren en materialen afhankelijk van de activiteit in de ruimte. Verder werd er o.a. gewerkt met Cradle to Cradle bouwmaterialen, thermisch verduurzaamd en FSC-gelabeld hout, houtwolisolatie, natuurverven, traskalk en CO²-arm beton. Zo werd voor het magazijn een toplaag in Derbigum NT voorzien, en het groendak van de kantoren is opgebouwd met een onderlaag in Derbicoat NT en een wortelwerende Derbigum WW. De technische verdieping werd dan weer uitgerust met eveneens een Derbicoat NT als onderlaag en een eindlaag in Derbipure. Bovendien is het meubilair in de kantoren van formaldehydevrije materialen met een FSC-keurmerk.


Contrast


Het uiterlijk van het kantoorgedeelte contrasteert met dat van het magazijn. Waar de kantoren bekleed zijn met hout, is het magazijn volledig opgetrokken uit beton. Dit omwille van praktische overwegingen. Na verloop van tijd is het de bedoeling dat wilde wingerd de betonnen muur zal begroeien. Het magazijn is een grote hal, die ingericht is met verplaatsbare stalen elementen. Een glazen sas verbindt de kantoren en het magazijn. Het is een funtionele en esthetische brug tussen de twee entiteiten.


    


Passief actief


De grootste uitdaging waar het project voor stond was het voldoen aan de hoge maatschappelijke standaarden. Ondertussen is het kantoorgebouw door het Vito, het WTCB en DuWoBo geselecteerd als voorbeeldproject Duurzaam Bouwen. Bovendien streefde men ernaar te bouwen volgens de Valideo-quotatie (certificatiemethode die let op het beheer van natuurlijke bronnen en levensduur). Ook een integrale toegankelijkheid van het gebouw kreeg speciale aandacht. Door intensieve samenwerking tussen architechten, ingenieurs, aannemers en bouwheren is het gelukt om aan deze eisen te voldoen zonder in te leveren op esthetiek en het initiële concept.


 
Terras in Platowood


Foto's: Luc Roymans


Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage