Kantoorgebouw Infinity is uithangbord van duurzame oplossingen

In Bilzen is zopas Infinity ingehuldigd, het nieuwe kantoorgebouw van Encon. Als specialist in duurzame energieoplossingen voor industriële bedrijven, wil Encon met zijn kantoor een voorbeeldfunctie vervullen. Het gebouw is een uithangbord van duurzame oplossingen geworden. Dankzij de doorgedreven energiebesparingen, on-site productie van hernieuwbare energie en de combinatie van een BREEAM (Outstanding)- én een LEED (Gold)-certificering, is het één van de duurzaamste kantoorgebouwen van Europa. Het architecturale ontwerp is van de hand van MaMu Architects.

Infinity is gebouwd als voorbeeld voor toekomstige kantoorgebouwen. Van bovenaf is duidelijk het oneindigheidsteken zichtbaar. Het is opgevat als een levende toonzaal, zowel op het vlak van energiebesparing, energieopwekking als op het vlak van mensgericht en duurzaam werken.


Energiebesparing

Infinity beschikt over een uitermate duurzaam klimatisatiesysteem. De installatie is ontworpen om continu te streven naar een hoog thermisch jaarrendement voor verwarmen en koelen door gebruik te maken van een beo-veld met warmtepompen. Het systeem is ontworpen om zo minimaal mogelijk primaire energie te gebruiken voor de gebouwverwarming en koeling, desondanks de investering van wind- en zonne-energie. Op de site worden geen fossiele brandstoffen aangewend. Hiermee wordt er 90% elektriciteit bespaard op de koelinstallatie en 40% bespaard de verwarmingsinstallatie in vergelijking met een standaard verwarmings- en koelinstallatie van dit formaat.

Het gebouw is opgedeeld in zones waarin diverse afgifte-systemen geplaatst worden waaronder vloerverwarming, klimaatplafonds en textielkanalen, zodat toekomstige gebouwgebruikers het binnenklimaat/comfort van de verscheidende systemen kan ervaren in dit uitzonderlijke pand. Infinity is voorzien van een energiezuinig ventilatiesysteem met warmterecuperatie en vochtrecuperatie door middel van een warmtewiel.

Met twaalf laadpalen (totaal vermogen 300 kW) beschikt Infinity over één van de grootste privélaadpalenparken van België. Bij Encon worden sinds kort nog maar alleen elektrische wagens besteld. Over een periode van drie jaar zal het wagenpark helemaal worden aangedreven door de stroom die het bedrijf zelf opwekt.
 

Energieopwekking

Infinity genereert ook energie: de windturbine en de drie solar trackers produceren samen 4.622 MWh aan stroom, wat meer is dan het gebouw zelf nodig heeft. In de toekomst gaat Infinity ook werken met energieopslag, waardoor nog meer groene energie zelf zal verbruikt worden.


Duurzaam werken

Infinity wil ook een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaam werken. Dit weerspiegelt zich onder andere in het Human Centric Lighting-systeem, dat het bioritme van de mens volgt en de ideale lichtkleur voorziet voor elk moment van de dag: van eerder blauw licht in de ochtend, naar een warmer en geler licht op de middag. Dit komt de concentratie en het welbevinden van de medewerkers ten goede.

Ook de inrichting en planning van het gebouw is volledig aangepast aan de inzichten die horen bij het nieuwe werken. De volgorde van de kantoren langs het groene infinity-pad in de gang komt overeen met de stappen die een project doorloopt binnen de organisatie. Op de manier liggen de diensten die in een project het meest intensief met elkaar communiceren ook het dichtst bij elkaar.

Vanuit elk kantoor is er vrij zicht op groen buiten en de kantoren zijn akoestisch geoptimaliseerd zodat de medewerkers in alle rust geconcentreerd kunnen werken. Bovendien beschikt het kantoorgebouw over een goed uitgeruste sporthal met sportlessen voor de medewerkers. In Infinity zijn onder andere een broodservice en strijkdienst voorzien om ervoor te zorgen dat medewerkers meer tijd vrij krijgen buiten de werkuren

Infinty experimenteert in zijn gebouw met technieken, apps en andere toepassingen op het vlak van optimalisatie van de kantoorruimte. Zo is een systeem geïntegreerd dat via sensoren de aanwezigheid in kantoren meet, en op die manier kan bijdragen aan een optimale bezetting van vergaderzalen.


Sensibiliseren

Infinity kreeg ook een eigen auditorium, dat speciaal is gebouwd om de sensibiliserende taak van het gebouw te huisvesten. Hier worden regelmatig lezingen en symposia gehouden om bedrijven van de oplossingen die Infinity toont, te overtuigen.

Bron: Encon

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage