Kijktip: Maarten Van Severen, addicted to every possibility

Donderdag 3 september zond Canvas om 22u15 de documentaire ‘Maarten Van Severen: Addicted to every possibility’ uit. U kan hem hier online herbekijken. Op woensdag 6 en donderdag 7 mei 2015 organiseerde Wienerberger in samenwerking met Architectura.be de vertoning van de documentaire in Antwerpen en Genk. Wij laten enkele architecten aan het woord die de filmvertoning bijwoonden. 

In 2005 stierf de vermaarde designer-architect Maarten van Severen. Ongetwijfeld een van de meest bekende hedendaagse designers die ons land heeft gekend en die internationaal kon doorbreken. Hij liet een uitzonderlijke collectie designmeubilair en bijzondere architecturale projecten na.

Vier zonen die hun vaders talent en persoonlijkheid geërfd hebben, bleven verweesd achter. De documentaire volgt de vier jongens die timmeren aan een veelbelovende toekomst als architect, designer, muzikant en acteur.

Diepe indruk

Regisseur Moon Blaisse en producent Jules de Brock, deze laatste was aanwezig op beide voorstellingen, reconstrueerden het tumultueuze en bijzondere leven van Van Severen aan de hand van confronterende interviews en archiefbeelden. Het eerlijke en soms zelfs harde relaas van de bijzondere levenswandel van Van Severen liet een diepe indruk na op de aanwezige architecten.

Vittorio Simoni – Simoni Architecten

“Door het zien van de documentaire krijg je een heel ander zicht op het leven, de persoon en het werk van Maarten Van Severen. Het is op een bepaalde manier wel spijtig om hem ook op deze manier te leren kennen, voornamelijk bedoeld op zijn drank- en drugsmisbruik. De objectiviteit van de reportage is positief omdat het leven wordt voorgesteld zoals het is. Voor een dergelijke docu komen volgens mij ook Paul Ibens en Claire Bataille of Jo Crepain in aanmerking.”

 

Evert Crols – B-architecten

“Addicted to Every Possibility is een beklijvend portret over het werk en leven van Maarten Van Severen, in die volgorde: werk én leven. De film toont de zoektocht van Maarten in het ontwerpen van meubels. Bovenal een zoektocht naar de basis van meubels: de tafel, de stoel. Een zoektocht die gaat over vormen, verhoudingen, materialen… én het geloof dat er zoiets bestaat als ‘perfectie’. Met archiefmateriaal en getuigenissen wordt de totale toewijding van Maarten getoond om deze perfectie in al haar ontwerpen te bereiken en hoe het uiteindelijke succes misschien wel eens niet zijn mooiste geschenk was. De documentaire belicht dan ook de privésfeer van de ontwerper: de moeizame relatie met vrouw(en) en kinderen door zijn totale overgave in zijn werk, het dilemma van het succes, het loslaten van de ontwerpen in functie van productie... Echt vrolijk word je er niet van. Toch schuilde in de ontwerper Maarten Van Severen ongetwijfeld een warm man, weliswaar ‘verslaafd’ aan zijn objecten en uit op transpiratie eerder dan op inspiratie. Addicted to Every Possibility of een portret van Maarten Van Severen, groot ontwerper die iconische objecten achterliet en die nog steeds een voorbeeld is voor de jongste generatie Belgische ontwerpers.”

 

Jan Peeters - Axcis

“De documentaire is een droevig verhaal over het leven en werk van een groot ontwerper. De film maakt duidelijk dat creatief talent niet voldoende is om te slagen als ondernemer. Ik kende Maarten Van Severen als naam en een aantal van zijn ontwerpen die hij gemaakt heeft voor Vitra, ik wist niet van de dramatische ontwikkelingen in zijn leven. De passage wanneer een van zijn beste vrienden zei dat hun relatie gedaan was omdat Maarten Maarten niet meer was, is dan ook een indringende scène die mij sterk bijgebleven is. In zee gaan met Vitra was niet de beste zet van Van Severen, zo bleek uit de documentaire. Maarten werd opgeslokt door de multinational en door de roem en de heldenstatus waardoor hij zichzelf niet meer kon zijn. Maarten kende zijn beperkingen niet.”

 

Architekt Wim Woutermaertens

“Een boeiende film, maar ik was verrast over de openheid van zijn - toch wel - verslaving. Na de film primeerde een zwaar gevoel, omdat ik niet wist dat Maarten van Severen zo'n heavy leven heeft gehad. Het blijft een zeer goede ontwerper, met een aantal prachtige meubels (stoel, tafel en een kast met schuifdeuren). De samenwerking met Vitra heeft hem dan ook erkenning en financiële mogelijkheden gegeven. Een gelijkaardige docu over Jo Crepain lijkt mij interessant (vele projecten) maar eveneens de Turnhoutse school (Lou Jansen, Paul Schellekens, Paul Neefs) vind ik persoonlijk zeer goed.”

 

Maarten Van Severen, Addicted to every possibility: nu donderdag 3 september op Canvas, omstreeks 22u15. 

Deel dit artikel:

Onze partners