Kinderdagverblijf Brabbel: alle functies onder een dak

In Antwerpen-Noord huisvest een gemengd project een kinderdagverblijf Brabbel voor 112 kinderen, een woning en vier appartementen. Het inbreidingsproject is van de hand van Cuypers & Q architecten en wil binnen een compact en rationeel volume alle functies onder een dak een plaats geven. Het project is een van de Antwerpse projecten die open zijn voor het publiek op de Dag van de Architectuur.
In Antwerpen-Noord huisvest een gemengd project een kinderdagverblijf Brabbel voor 112 kinderen, een woning en vier appartementen. Het inbreidingsproject is van de hand van Cuypers & Q architecten en wil binnen een compact en rationeel volume alle functies onder een dak een plaats geven. Het project is een van de Antwerpse projecten die open zijn voor het publiek op de Dag van de Architectuur.
Sheddak

Centraal in het bouwblok herbergt een groot sheddak de 8 leefgroepen van het kinderdagverblijf. Deze leefgroepen worden ontsloten via een binnenstraat die start en eindigt met een polyvalente ruimte en zo ook fungeert als ontmoetingsplaats. Het sheddak verdeelt het daglicht gelijkmatig over de verschillende ruimtes.

Cuypers & Q Architecten kozen bewust voor een beeld waarbij de leefgroepen verwijzen naar de typologie van een huis: een volume op schaal van de mens met een schuin dak. Voor het marktplein voorzien we een overkapping met een andere schaal met grote, hoge glaspartijen en een overstekende luifel. De dienstenzones, zowel de semi-openbare als de afgesloten diensten, hebben een neutraal en functioneel karakter.
K35-energiepeil

Met een energiepeil van K35 blijft kinderdagverblijf Brabbel ruim onder de wettelijke norm. Zo zijn er fotovoltaïsche panelen op het dak geïnstalleerd, wordt het warmwater uit een zonneboiler gehaald, werkt men met vloerverwarming op lage temperatuur, werden er hoog efficiënte verlichtingstoestellen voorzien en wordt het regenwater gerecupereerd.

Deel dit artikel:

Onze partners