Klemko stelt computerprogramma voor lichtplanning gratis ter beschikking van architecten

Met de steeds strenger wordende EPB-eisen winnen energie-efficiënte technieken aan belang. Vooral voor kantoorgebouwen wordt verlichting een niet te verwaarlozen factor. Een energiezuinig en esthetisch verantwoord lichtplan opstellen, dat bovendien gebruik maakt van de nieuwste technieken op de markt, kan echter een complexe en tijdrovende opgave zijn. Daarom stelt Klemko Techniek nu het softwarepakket ReluxSuite gratis ter beschikking van ontwerpers. Hiermee kan op korte tijd een volledige simulatie gemaakt worden die aangepast is aan het gebouw.
Met de steeds strenger wordende EPB-eisen winnen energie-efficiënte technieken aan belang. Vooral voor kantoorgebouwen wordt verlichting een niet te verwaarlozen factor. Een energiezuinig en esthetisch verantwoord lichtplan opstellen, dat bovendien gebruik maakt van de nieuwste technieken op de markt, kan echter een complexe en tijdrovende opgave zijn. Daarom stelt Klemko Techniek nu het softwarepakket ReluxSuite gratis ter beschikking van ontwerpers. Hiermee kan op korte tijd een volledige simulatie gemaakt worden die aangepast is aan het gebouw.ReluxSuite

Het ontwerppakket ReluxSuite werd in 2008 uitgebracht door het Zwitserse bedrijf Relux Informatik AG. Het pakket omvat de deelprogramma’s ReluxPro, ReluxSensor, ReluxOffer, ReluxEnergy en ReluxLum. Deze software-onderdelen sluiten naadloos op elkaar aan om een optimaal planresultaat te verwezenlijken. Daarnaast is in het pakket het actuele productaanbod van een groot aantal aanbieders in de verlichtings-, sensor- en lampenindustrie opgenomen – vandaag zijn dat er al 94.

Sinds kort is ook Klemko Techniek een van de verdelers van Relux, zodat de Soester onderneming haar assortiment kan verbinden aan het ReluxSuite-programma. Daarbij legt het bedrijf de nadruk op het led-aanbod voor toepassingen binnenshuis. De digitale gegevens van de led-lichtbronnen van Klemko vermelden bijvoorbeeld de stralingshoek, de lichtverdeling, de lichtkleur, het aantal lumen, het aantal lux bij een bepaalde afstand tot de lichtbron, de elektrische aansluitwaardes en de bestelgegevens.Met de ReluxSuite software kunnen allerlei gegevens gesimuleerd worden.


“De gebruiker van het ontwerpprogamma ReluxSuite krijgt de beschikking over een enorme hoeveelheid data om een gedegen licht- of sensorlayout neer te zetten,” vertelt Peter van Rossum, technisch directeur van Klemko Techniek. “De architect of de ontwerpende lichtspecialist kan tegelijkertijd kiezen uit een groot aantal ingevoerde productgegevens van lampen- en sensorfabrikanten. Die keuze kan hij inpassen in de licht- of sensorsimulatie van een getekende ruimte.”


Krachtig ontwerpgereedschap

Bij het concipiëren van een lichtplan gaat de ontwerper in eerste instantie uit van de plattegrond van de te verlichten ruimte. Eens deze is ingegeven, kan hij aanduiden waar de armaturen moeten komen, waarna het programma de meest voor de hand liggende lux-waarden berekent.  Het plan kan omgezet worden naar een 3D-model en verder verfijnd worden door het ingeven van o.a. interieurelementen uit een uitgebreide bibliotheek.  Op die manier bekomt men een echte lichtsimulatie die vanuit elke willekeurige invalshoek kan bekeken worden.  Aangezien de software erg snel werkt, kan de ontwerper verschillende opties uittesten zonder al te veel tijdverlies.De software laat toe realistische 3D-simukaties van de binnenruimte te maken.


Dankzij Klemko kan ook een simulatie met led-verlichting gemaakt worden. “De ontwerper kan ook halogeenvervangers met het programma oproepen in de vorm van led-modules. Aan de hand van de technische gegevens, die in de software zijn opgeslagen, kan de pc dan de berekeningen uitvoeren voor het lichtplan.”

Het programma is ontwikkeld voor alle ontwerpers die mogelijk een lichtplan moeten opstellen, wat een erg brede doelgroep is.  Daarom heeft Relux getracht de interface zo eenvoudig mogelijk te houden.  Mocht er toch een vraag rijzen, dan is er steeds een helpdesk ter beschikking.

“Deze ontwerpsoftware heeft degelijke marketingwaarde voor de aangesloten ondernemingen, zoals de onze. De gebruiker kan het softwarepakket met onze productgegevens vanaf een gratis bij ons op te vragen dvd in zijn computer installeren. De lichtplanner kan ook via internet de actueelste industriedata inladen,”  besluit Van Rossum.


Wilt u geheel gratis de Relux Suite ontvangen?  Vul dan hier uw gegevens in en Klemko Techniek bezorgt u deze kosteloos.

Deel dit artikel:
Onze partners