KNX Experience Home in Antwerpen bedient zijn domotica met Gira

Onlangs opende het KNX Experience Home zijn deuren aan de Katelijnevest in hartje Antwerpen. De woning werd door initiatiefnemer Alelek en zestien partners volledig uitgerust met een KNX-gebaseerd domotica-systeem. Gira is ook van de partij en levert de centrale server en een aantal bedieningsschermen en schakelelementen.
Onlangs opende het KNX Experience Home zijn deuren aan de Katelijnevest in hartje Antwerpen. De woning werd door initiatiefnemer Alelek en zestien partners volledig uitgerust met een KNX-gebaseerd domotica-systeem. Gira is ook van de partij en levert de centrale server en een aantal bedieningsschermen en schakelelementen.
Multifunctioneel platform

Op het gelijkvloers van de woning is reeds jaren een toonzaal van Alelek voor KNX-schakelmateriaal gevestigd.  Helgi Decreus, projectmanager en eigenaar van het pand, zag hier meer in en stapte met zijn ideeën eerst naar Alelek en later naar andere partners in dezelfde sector.  “Het was de bedoeling om alle technieken in een een heel realistische setting te tonen aan zowel professionele klanten als aan particulieren,” vertelt hij.  “En dus hebben we een instapklare woning ontworpen met de hulp van een hele reeks sponsors en partners.”


    

Het geïntegreerde systeem zorgt voor verschillende sferen naargelang de activiteit.


Het KNX Experience Home wil een multifunctioneel platform zijn voor alles wat te maken heeft met de integratie van hedendaagse technologieën in residentiële omgevingen.  Het project is dus niet louter een showroom, het wil blijven mee-evolueren met de nieuwste trends.  In eerste instantie wordt gewerkt vanuit vier invalshoeken: opleiding, demonstratie, netwerken en testen. 

Dit houdt in dat de partners hier infosessies en opleidingen kunnen geven aan professionelen en particulieren.  Daarnaast is het ook de ideale plek om kennis te maken met de meest actuele toepassingen en ze te kunnen uittesten in een realistische omgeving.  Dit kan erg leerrijk zijn voor mensen met allerlei invalshoeken, zoals kandidaat-bouwers, architecten, studiebureaus of installateurs.  Al deze actoren komen dan ook samen op één plaats, wat een goede gelegenheid is om contacten te leggen of te verstevigen.  Ten slotte kunnen nieuwe technologieën hier ook onderworpen worden aan een “veldtest”.

Open wereldstandaard

In de KNX Experience Home worden de producten van alle partners geïntegreerd in één totaaloplossing voor verlichting, HVAC, smart metering en groene energie, audio- en video-integratie en lifestyle.  Al deze verschillende toepassingen werken feilloos samen, omdat ze alle aangestuurd worden met KNX.  Dit is wereldwijd de enige open – en dus niet merkgebonden – standaard voor gebouwenautomatisatie.  Meer dan 200 fabrikanten wereldwijd maken producten en toepassingen voor KNX en hun aantal groeit nog bijna dagelijks.  “Het merkoverschrijdende karakter van de KNX Experience Home is uniek in Europa,” aldus Helgi Decreus.

Automatisatie van Gira

Boven de bestaande showroom van Alelek kan je op drie verdiepingen de verschillende woonruimten ontdekken.  Op de eerste verdieping vind je een vergaderzaal met uitgebreide audio-installatie, een bibliotheek, en een demonstratieruimte met hoogwaardig cinema-systeem.  Daarboven bevindt zich de slaapkamer met badkamer en een vergaderruimte en op de derde verdieping de woonkamer en de keuken.In elke leefruimte hangt een Gira touchscreen waarmee de verschillende toepassingen kunnen bediend worden.


In elke leefruimte hangt een Gira-touchscreen waarop alle installaties te bedienen zijn.  In de huiskamer zijn dat, naast de verlichting, zonwering en klimaatinstallatie, ook de grote flatscreen televisie en de homecinema set waarvan het oprolbare scherm en de luidsprekers in het plafond zijn weggewerkt.
Alle installaties die op KNX zijn aangesloten, worden centraal geregeld via de Gira Homeserver en zijn te bedienen via de Gira touchscreens.  De meeste onderdelen van de installatie zijn ook te bedienen via het schakelmateriaal in elke leefruimte, waarvan ook een deel door Gira is geleverd.  Op termijn wil men de verschillende toepassingen ook kunnen bedienen via een smartphone.
Bezoek

Het KNX Experience Home is in de eerste plaats bedoeld voor de klanten van de verschillende partners.  Je kan er dan ook niet zomaar binnenspringen.  Voor een bezoekje is het nodig om een afspraak te maken, rechtstreeks of via een van de partners.  Het is ook mogelijk om een kortverblijf te regelen, om op die manier echt te ervaren wat het betekent te wonen in een volledig geautomatiseerde woning.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage