Koelen, verwarmen, ventileren én verlichten in één plafondoplossing

Bij de bouw of renovatie van een kantoorgebouw komt heel wat kijken. De juiste verlichting en een aangenaam en gezond binnenklimaat bepalen immers de productiviteit en gezondheid van de werknemers. De geïntegreerde plafondoplossingen van kreon bieden zowel koeling en verwarming, ventilatie, verlichting als akoestiek in één aan. Het plafond is bovendien compatibel met hernieuwbare energiebronnen zoals lucht-water- of aardwarmtepompen dankzij het lage temperatuurverschil dat nodig is voor de werking van het koelsysteem. Het energieverbruik daalt in vergelijking met traditionele HVAC-installaties wegens de grote efficiëntie en de lage inertie van het systeem.

Een goed en gezond binnenklimaat op kantoor kan bereikt worden lucht, temperatuur, licht en akoestiek in rekening te brengen. Kreon Ceiling Solutions biedt de mogelijkheid om klimaatregeling (koeling en verwarming), verlichting, ventilatie, geluidsabsorptie- en demping en zelfs audio te combineren in één plafondoplossing.

Zo’n full-option koelplafond kan steeds op maat gemaakt worden en houdt rekening met de architectuur van het gebouw, de duurzaamheid en de efficiëntie. De installatiekosten worden geoptimaliseerd omdat kreon alle secondaire technieken monteert.

 

Naadloze integratie van koeling, verwarming, ventilatie en verlichting

De zichtbare of onzichtbare ventilatieroosters in het kreon Ceiling Solutions assortiment zorgen voor een elegant ventilatiesysteem en voorziet het kantoor van verse lucht. De koeling en verwarming wordt gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak, zonder tocht en lawaai. Bovendien zijn er geen bewegende onderdelen of stofvergarende filters, zodat het onderhoud tot een minimum beperkt blijft. In de zomer absorbeert het gekoelde plafond de overtollige warmte en wordt de ruimte afgekoeld via radiatie. In de winter straalt het plafond de warmte rechtstreeks naar mensen en oppervlakken.

De audiosystemen creëren op hun beurt een optimale audio-ervaring zonder afbreuk te doen aan de visuele esthetiek van de ruimte. De hoogtechnologische luidsprekers van kreon passen onzichtbaar en eenvoudig in de meeste verlichtingsoplossingen van Kreon en op alle plafondsystemen. Tot slot moeten de werknemers vanzelfsprekend ook voldoende licht hebben om te werken. Door de integratie van armaturen in de kreo nplafonds krijgen de omringende ruimten een betekenisvolle dimensie van functionaliteit en discretie.

 

Milieuvriendelijk en duurzaam

Het energieverbruik bij klimaatplafonds daalt drastisch in vergelijking met traditionele HVAC-installaties wegens de grote efficiëntie en de lage inertie van het systeem. Er is namelijk geen extra voeding nodig om airco units te laten draaien, zodat het elektriciteitsverbruik van de volledige klimaatregeling geminimaliseerd wordt.

Het klimaatplafond van kreon is daarnaast ook compatibel met hernieuwbare energiebronnen zoals luchtwater- of aardwarmtepompen dankzij het lage temperatuurverschil dat nodig is voor de werking van het systeem. De koeling wordt verkregen met een temperatuur van slechts 17-19°C, terwijl de verwarming temperaturen vereist die niet hoger liggen dan 30-40°C. Bovendien is er geen extra voeding nodig omdat klimaatplafonds niet werken met bewegende onderdelen of bewegende ventilatoren.

Ook de warmtewisselaar is volledig vervaardigd uit recycleerbaar koper en aluminium. Een specifiek ontworpen en gepatenteerd 'WLT'-ontwerp van de warmtewisselaar minimaliseert het gebruik van grondstoffen en maximaliseert de energieoverdracht.

"Om optimaal gebruik te kunnen maken van restwarmte en geothermie, gaat men – net zoals bij warmtepompen - best op zoek naar afgiftesystemen die koelen op hoge temperatuur en verwarmen op lage temperatuur. Dat zijn bij voorkeur systemen zoals vloeractivering en klimaatplafonds. De systemen van kreon zijn dan een zeer geschikte oplossing”, aldus Geert Debruyn, expert energie-efficiëntie en duurzaam bouwen en hoofd van studiebureau GDb engineering

 

Anoniem oppervlak komt tot leven

In het dagelijkse leven en in de architectuur vallen plafonds zelden op. De plafondoplossingen van kreon brengen die anonieme oppervlakken tot leven. Structuur, reliëf en symmetrische schaduwvoegen ondersteunen het architecturale ritme van de ruimte, maar creëren tegelijkertijd rust en orde.

De klimaatplafonds staan naast hun hoge performantie en het feit dat ze makkelijk te demonteren zijn ook gekend voor hun design, dat dankzij de verschillende kleuren, afmetingen en perforaties volledig gepersonaliseerd kan worden. De combinatie met verlichtingsarmaturen, ventilatie en audio is naadloos en harmonieus.

 

Vraag naar klimaatplafonds stijgt

Mede door de uitfasering van koudemiddelen – een stof dat gebruikt wordt als medium voor het transport van warmte - maar ook omwille van de energie-efficiëntie, het comfortniveau én de designmogelijkheden, stijgt de vraag naar klimaatplafonds.

“De hele sector wordt gedwongen na te denken over alternatieve en meer milieuvriendelijke manieren om het binnenklimaat te controleren. Door het aankomend verbod op koudemiddelen waarop heel wat klassieke koelinstallaties draaien, wordt er meer nagedacht over nieuwe en groenere manieren van koelen. Zonder in te boeten op de kwaliteit van het binnenklimaat”, aldus Johan Vanacker, ceiling solutions expert bij kreon.

Bron: kreon
Deel dit artikel:
Contacteer kreon
Onze partners