Koen Vanhoorne wint tweede architectuurprijs van Middelkerke

Koen Vanhoorne uit Leffinge won de tweede architectuurwedstrijd van Middelkerke voor zijn eigen woning. De jury was gecharmeerd door de combinatie van moderne architectuur en ecologisch verantwoord bouwen.

Voor de 2de keer schreef het gemeentebestuur van Middelkerke een architectuurwedstrijd uit. Dit jaar kwam het winnende project van architect en bouwheer Koen Vanhoorne uit Leffinge. Zijn éénsgezinswoning in de Slijpesteenweg werd geprezen door de jury voor zijn combinatie van moderne architectuur en ecologisch verantwoord bouwen. Met deze prijs wil het gemeentebestuur toekomstige bouwers aanzetten tot het ontwikkelen van kwalitatieve en vernieuwende woon- en leefomgevingen. De architectuurprijs wordt tweejaarlijks georganiseerd en naast een kunstwerk ontvangt de winnaar ook 1000 euro.Het winnende pand is een alleenstaande woning langs de Slijpesteenweg in Leffinge. De woning is opgetrokken op de grens met de open landbouwruimte en vormt het kwalitatieve sluitstuk van een woonlint. Er is optimaal ingezet op de relatie tussen woning en open ruimte.

De patio fungeert als kader van een levend schilderij dat de bewoners opnieuw verleidt om de open ruimte te overschouwen. De overgang naar het polderlandschap wordt tevens ondersteund door het gebruik van houtelementen als gevelbekleding.

Koen Vanhoorne slaagde erin om op elegante wijze aan de buitenzijde van de woning de verschillende functies van de binnenruimte tot uiting te laten komen.

Bij de inrichting van deze binnenruimte wordt trouwens gekozen voor een functionele opdeling waarbij herschikking van de ruimtes vrij eenvoudig kan gebeuren.

Verder prijst de jury de combinatie van moderne architectuur met de principes van het ecologisch bouwen. Zo wordt onder meer gekozen voor een doorgedreven isolatie en het gebruik van fsc-gelabeld hout. Dit geeft de woning ook een voorbeeldfunctie voor toekomstige bouwers.


Deel dit artikel:
Onze partners