Kollektif transformeert Kuipke tot mystiek bos tijdens Gentse Floraliën

De landschapsarchitecten van Kollektif laten tijdens de Floraliën 2022 een bijzondere installatie neerdalen in de velodroom het Kuipke. Meer dan 500 jonge bomen krijgen een plek op het middenplein in een bijzondere compositie. Het ontwerp, geïnspireerd op het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck, werd bekroond als winnaar van een ontwerpwedstrijd van de Vlaamse Provincies en de Gentse Floraliën.

Na zes jaar staat er in 2022 eindelijk opnieuw een editie van de Gentse Floraliën op het programma. Éen van de blikvangers van deze editie is de befaamde wielerpiste ‘het Kuipke’ die wordt omgetoverd tot een bijzonder bosfragment. Het ontwerp van het ‘Kuipkebos’ komt uit de koker van de Gentse ontwerpers van Kollektif. Hun voorstel werd door de Vlaamse provincies en de Gentse Floriën geselecteerd in het kader van een ontwerpwedstrijd. “Het ontwerpvoorstel van Kollektif combineert een unieke compositie en zintuigelijke ervaring voor de bezoekers met een sterke inhoudelijke boodschap”, aldus Leentje Grillaert, gedeputeerde Landbouw en Platteland bij provincie Oost-Vlaanderen. Het ontwerp speelt dan ook in op belangrijke speerpunten van de Vlaamse provincies zoals ontharding, landschapsbeleving, plattelandsontwikkeling en (fiets)recreatie.
 

Lam Gods als inspiratie

Op het middenplein worden bijna 500 jonge bomen van verschillende formaten verzameld in een unieke en betoverende compositie. Het ontwerp omvat een knipoog naar het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck met de zon als centraal element, omgeven door diverse clusters van bomen. De bomen breken als het ware door het verharde middenplein en illustreren hiermee de kracht van natuur in relatie tot de Vlaamse bouwwoede. In het bos ontdekken de bezoekers, verscholen tussen de bomen, vijf florale werkstukken waarvan één van de hand van internationaal gelauwerde florist Daniël Ost.
 

Een tweede leven voor het bos

Na afloop van de Floraliën krijgen de bomen een tweede leven in het kader van een bosuitbreiding op het Provinciaal domein Het Leen in Lievegem – Eeklo. Bezoekers van het Kuipkebos kunnen zich registreren als meter-of peter van het bos en de aanplant in het najaar op de voet volgen. Op die manier hopen de ontwerpers en organisatoren met het Kuipkebos het brede publiek te sensibiliseren omtrent de unieke belevingswaarde van bossen en de noodzaak voor ontharding en bosuitbreiding.


Lokaal ontwerptalent

Het ontwerpbureau Kollektif werd opgericht door landschapsarchitecten Björn Bracke en Joke Vande Maele. Hoewel hun bureau nog maar enkele jaren actief is, konden zij toch al diverse belangrijke projecten achter hun naam zetten. Zo won Kollektif de prestigieuze ontwerpwedstrijd voor het Flageyplein in Brussel en werden zij bekroond in de internationale wedstrijd Europan met hun ontwerpvoorstel voor Raismes in Frankrijk. Het duo kijkt er dan ook naar uit om hun project op de Floraliën te kunnen tonen aan het publiek. “Onze installatie in het Kuipke is toch wel een bijzonder project voor ons. We hebben vooral veel energie gestoken in de scenografie en de beleving voor de bezoekers. Dat we dit kunnen realiseren op deze iconische plek in onze eigen thuisstad op, maakt het natuurlijk nog spannender”, aldus landschapsarchitect Björn Bracke. 

De Gentse Floraliën gaan door van 29 april tot en met 8 mei. Voor meer informatie omtrent tickets en het peter- en meterschap van het Kuipkebos kan u terecht op de website.

Bron: Kollektif
Deel dit artikel:
Onze partners