Kortrijkse renovatie toont streepje verleden

Een hedendaags gebouw op de hoek van de Doorniksestraat en het Schouwburgplein in Kortrijk krijgt een grondige renovatie. Het pand, dat bestaat uit een gelijkvloerse apotheek en verschillende appartementen, moet evenwel zijn verleden in ere houden. Architecten Vande Kerckhove realiseert dit door enkele groene bouwelementen terug te brengen in de contemporaire gevel. Het kantoor neemt ook de studies voor zijn rekening. 

In samenwerking met de verkoper moest er een hedendaags voorstel uitgewerkt worden. Een apotheek en een meergezinswoning vormen de eigenlijke functies van Residentie Savery. De herkenbaarheid van het verleden mag echter niet in gedrang komen. 


Speelse soberheid

De architecten kiezen voor de implementatie van enkele groene elementen. Deze maakten deel uit van de oude gevel. Op verschillende plaatsen komen deze componenten terug in het pand. De gevel zelf werd speels, maar bewust sober gehouden. 

"De grootste troef van dit gebouw is het betaalbare wonen in de binnenstad," weet architect Benedikt Vandekerkhove. "Er werd compact gebouwd en goed geïsoleerd. Samen met een ventilatiesysteem D zorgen deze ingrepen voor goede energetische waardes."

De renovatie zou in september 2015 afgelopen moeten zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners