Kouterdreef: rust en luxe in de Gentse binnenstad

Luieren op een dakterras met zicht op de befaamde torens van Gent, een boekje lezen in een rustgevende binnenstedelijke tuin of amper een minuutje na het verlaten van je woning shoppen in weelderige boetieks: het kan vanaf binnenkort allemaal in Residentie Kouterdreef, een complex met 41 luxeappartementen in het hart van de Arteveldestad. Drie gerenommeerde architectenbureaus sloegen de handen in elkaar voor dit prestigieuze project: 360 Architecten, Crepain Binst Architecture en BURO II & ARCHI+I. 

Gent is het voorbije decennium uitgegroeid tot een razend populaire woonstad die erin slaagt om zijn historisch verleden optimaal te verzoenen met een ambitieuze kijk op de toekomst. Of zoals de internationaal befaamde stedenconsulent Charles Landry het verwoordde: “Een zeldzame combinatie van de intimiteit van een kleine stad en de openheid van een echte metropool”. Een van de onbetwiste hotspots in Gent is De Kouter. Als belangrijk onderdeel van de historisch-culturele stadskern en epicentrum van het plaatselijke shoppinggebeuren vormt dit plein een meer dan unieke woon- en winkellocatie. De realisatie van het Kouterdreef-project zet dit nog eens extra in de verf. Het voormalige kantorencomplex van KBC aan de rand van het plein wordt volop omgevormd tot een polyvalent volume met 41 luxeappartementen, winkels, kantoorruimte en een (private) ondergrondse parkeergarage.

 

Gevarieerd aanbod

Residentie Kouterdreef biedt enerzijds plaats aan 23 tuinappartementen (60 % reeds verkocht, eerste oplevering eind 2016) en anderzijds aan achttien exclusieve wooneenheden: zes Kouterzichtappartementen, negen urban villa’s en drie penthouses. Elk appartement heeft een specifieke ligging en oriëntatie. De wooneenheden aan de zijde van de Kouterdreef zijn gegroepeerd rond een mooie, centrale binnentuin, die de bewoners de kans biedt om even te ontsnappen aan de binnenstedelijke drukte. De appartementen aan de Kouter beschikken dan weer over ruime terassen of daktuinen. Enkele urban villa’s dienen zich aan als luxeappartementen met private lift die zich uitstrekken over twee verdiepingen. “In elk appartement ligt de focus hoe dan ook op de maximalisatie van het ruimtegevoel”, vertelt Fien Van der Heggen van Matexi, de ontwikkelaar die al zeventig jaar ervaring heeft met de realisatie van hoogwaardige residentiële projecten. “Grote glaspartijen en een open grondplan in de verschillende leefruimtes garanderen een rijkelijke natuurlijke lichtinval en een mooi zicht op de omgeving, en dat zonder dat de privacy in het gedrang komt. Bovendien worden de interieurs afgewerkt met stijlvolle, luxueuze materialen. Zodra je het gebouw binnenstapt, glijdt de stedelijke drukte van je af. De grandeur van de gevel wordt stijlvol vertaald naar de binnenruimtes en de liften, met aandacht voor transparantie en knappe zichtlijnen. De twee ingangen zijn met elkaar verbonden via een aantrekkelijke groene patio.”

 

Kuieren en verpozen

Het complex bestrijkt nagenoeg de volledige lengte van de Kouterdreef, die eveneens een metamorfose ondergaat. De donkere, ongezellige steeg van weleer maakt plaats voor een gezellige winkelstraat met voldoende lichtinval en tal van stijlvolle boetieks. De gevellijn van de Kouterdreef knikt voortaan weg, zodat de straat breder wordt en uitnodigt tot gezapig kuieren en rustig verpozen. De buurt krijgt zo letterlijk en figuurlijk meer ademruimte. Met 360architecten, BURO II & ARCHI+I en Crepain Binst Architecture sloegen drie gerenommeerde architectenbureaus de handen in elkaar om op architecturaal vlak het onderste uit de kan te halen. De originele, neoklassieke gevel wordt gerestaureerd en geïntegreerd in de nieuwe, hedendaagse vormgeving van het complex. Aan de Kouterzijde krijgt het gebouw een nieuwe façade met eenzelfde dynamische uitstraling en een verticaliserende tektoniek, opgebouwd uit een combinatie van bleke natuursteen en baksteen. Zo ontstaat een evenwichtige dialoog tussen oud en nieuw.

 

 

Discretie en privacy

Wie op zoek is naar een regelrecht unieke woning in het hart van de Gentse binnenstad vindt in Residentie Kouterdreef dus zeker zijn gading. Dat de Kouterzichtappartementen, urban villa’s en penthouses wel degelijk exclusief zijn, blijkt ook uit de manier waarop Matexi ze sinds juni aan de man brengt. “De commercialisatie van deze achttien pronkstukjes  gebeurt in alle stilte”, vertelt Fien Van der Heggen. “Geen grote affiches in de straat of aankondigingen op onze website met plannen of prijzen: we willen het project persoonlijk toelichten. Privacy en discretie zijn voor de toekomstige bewoners immers van essentieel belang. Bovendien hebben ze elk hun eigen wensen inzake uitzicht, oppervlakte en ligging. Met ons breed en uiterst gevarieerd aanbod proberen we daar maximaal aan tegemoet te komen. Elk appartement werd in detail bestudeerd door onze eigen interieurspecialisten en is dus uniek: het ene kijkt uit op de Kouter of op de torens van Gent, een ander is eerder gericht op de door Wirtz ontworpen binnentuin, nog andere appartementen hebben een dakterras met een panoramisch zicht op de skyline van Gent of beschikken over uitzonderlijk hoge plafonds tot vier meter hoog. Pas als er een echte match is, worden de plannen met bijhorende foto’s in detail doorgenomen en ontvangen kandidaat-kopers een persoonlijke login om het appartement in kwestie via een persoonlijke website te consulteren. Deze werkwijze wordt sterk geapprecieerd, want inmiddels zijn er al verschillende exclusieve wooneenheden verkocht.”

 

Dit artikel verscheen eerder al in Trends Style.

Bron: Trends Style

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners