Kriekepitte: 45 sociale woongelegenheden in het groen

arQ I ArchitectenStudio mag 45 sociale appartementen in de Voskenslaan in Sint-Niklaas toevoegen aan zijn portfolio. De Sint-Niklase Maatschappij voor Huisvesting (SNMH) bestempelde het ontwerp van ArQ als winaar. Opvallend is dat het bouwvolume de gebogen straat volgt.

De 45 sociale appartementen worden ingeplant in een boogvormig bouwvolume omheen het kinderdagverblijf en in lijn met de gebogen straat. Zo ontstaat er de nodige privacy en is het aanzicht van de lengte van het gebouw in het straatbeeld beperkt.

De combinatie van een boogvormig bouwvolume en maximaal groen op het terrein zorgt voor een geborgen groen karakter. Er komen doorgangen doorheen het bouwvolume. Deze worden transparant gehouden op het gelijkvloers, waardoor er uitzicht is op het groene binnengebied.

 

Groene omgeving

Het gebruik van sobere, duurzame en tijdloze materialen staat garant voor contrast met de semitransparante lamellenwanden van de fiets- en afvalbergingen. Het hanteren van principes als duurzaam en energiebewust bouwen zal op lange termijn zorgen voor betaalbare woongelegenheden. Principes als de opvang en het hergebruik van regenwater en het nastreven in de woningen van een gezond en aangenaam binnenklimaat, gecombineerd met een minimaal energieverbruik, worden daarbij toegepast.

Bron: arQ I ArchitectenStudio bvba

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage